Buitenland

Beoogd ambassadeur VS in Nederland omstreden

De Amerikaanse bankier en hypotheekverstrekker Roland Arnall is bijzonder populair bij de Republikeinen vanwege de enorme bedragen die hij vorig jaar leverde aan de Republikeinse verkiezingskas. Als beloning daarvoor heeft president Bush deze miljardair uitverkoren om de VS de komende jaren in Nederland te vertegenwoordigen.

Van onze correspondent
2 August 2005 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Niet iedereen in Amerika deelt overigens deze bewondering voor Arnall. In niet minder dan dertig Amerikaanse staten zijn tienduizenden schadeclaims ingediend tegen Arnalls bedrijf, Ameriquest Mortgage Company. Het bedrijf houdt zich volgens de klachten niet aan gemaakte afspraken, voert ongebruikelijk hoge kosten op en komt vaak met hogere hypotheken op de proppen dan met klanten is afgesproken.

Roland Arnall is de oprichter en grootaandeelhouder van Ameriquest. Duizenden klagers betichten de toekomstige Amerikaanse ambassadeur in Den Haag persoonlijk van „zwendel”, „uitbuiting” en zelfs van „roofpraktijken.” Ameriquest zou zich vooral misdragen tegenover minder draagkrachtige klanten die hypotheken aangesmeerd krijgen die zij zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Om deze hogere hypotheken te kunnen rechtvaardigen, taxeert Ameriquest huizen van tal van klanten veel te hoog.

Sommige gedupeerden vertelden hun verhaal aan The Washington Post. Patti Thompson bijvoorbeeld zei dat zij voor een hypotheek van 175.000 dollar op haar huis in Minneapolis een rente van 6,1 procent betaalde. Via internet stuitte zij op een „voordelige” aanbieding van Ameriquest. Zij vroeg informatie en kreeg binnen enkele dagen alle desbetreffende papieren ter ondertekening in huis. Toen Thompson en haar man Ameriquest vertelden dat zij van het aanbod afzagen, zei de maatschappij dat dat niet meer kon.

Onderzoek door deskundigen van een andere maatschappij wees uit dat Ameriquest de hypotheek van de Thompsons had verhoogd met 17.000 dollar aan „kosten.” De rente was omhoog gegaan van 6,1 procent naar 9,1 procent. In plaats van te dalen, stegen de maandelijkse hypotheeklasten van 1300 tot 1700 dollar. Inmiddels zijn de Thompsons failliet.

Arnall is beslist niet failliet. Volgens het blad Forbes is hij goed voor 2 miljard dollar en daarmee nummer 321 op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Arnalls benoeming moet overigens nog goedgekeurd worden door de Senaat.

De mogelijke komst van Arnall naar Nederland als nieuwe Amerikaanse ambassadeur stuit niet op bezwaren in de Nederlandse politiek. Hoewel zijn bedrijf Ameriquest in veel juridische procedures is verwikkeld, zien het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer Arnalls aanstelling met vertrouwen tegemoet. „Het bedrijf staat in de beklaagdenbank”, aldus CDA-kamerlid Ormel. „Als Arnall als persoon iets te verwijten valt, zal de Amerikaanse Senaat daar straks in zijn hoorzittingen wel de vinger bij weten te leggen.” VVD’er Van Baalen sluit zich daarbij aan. „Als hij door de Senaat komt, zal hij schoon zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer