Economie

Werkgevers kraken aanbesteding

De aanbestedingspraktijk van de overheidsinstellingen in Nederland deugt niet.

ANP
2 August 2005 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

De overheden hebben te weinig deskundigheid in huis en stellen onredelijk hoge eisen aan bedrijven die voor een opdracht in aanmerking komen. Transparantie is er nauwelijks en belastinggeld wordt weinig efficiënt besteed.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van ondernemersvereniging VNO-NCW. „De conclusies van het onderzoek en de vele hartenkreten uit het Nederlandse bedrijfsleven vind ik zonder meer onthutsend”, reageert voorzitter B. Wientjes van VNO-NCW.

Aan het onderzoek werkten een kleine 1000 ondernemers mee. Zij vulden vragenlijsten in. Toenemende klachten over de aanbestedingspraktijken van overheden vormden de aanleiding voor het onderzoek.

Van de ondervraagden geeft 67 procent aan dat overheidsinstanties te hoge selectie-eisen stellen aan bedrijven die meedingen naar opdrachten, zoals het uitvoeren van bouwwerken, het leveren van producten of het uitvoeren van diensten. Een op de vijf noemt de eisen zelfs veel te zwaar. Daar tegenover staat dat 26 procent de eisen omschrijft als precies goed. En 7 procent vindt dat de eisen nu nog te licht of veel te licht zijn.

Wientjes is het met die laatste groep leden niet eens. Hij vindt dat politiek Den Haag snel met maatregelen moet komen om de situatie te verbeteren. „Het kabinet heeft eerder aangekondigd de regels voor overheidsaanbestedingen aanzienlijk te zullen versimpelen en gelijk te trekken, maar voorlopig komt er van dat voornemen nauwelijks iets terecht”, aldus de voorman van VNO-NCW.

De belangenorganisatie pleit samen met de collega’s van het midden- en kleinbedrijf voor proportionele eisen en transparantie bij aanbestedingsprocedures. Overheden moeten als het aan de ondernemers ligt duidelijk maken waarom ze bepaalde eisen stellen. Daarnaast noemen ze het spijtig dat „op dit gebied fatsoenlijk, onafhankelijk toezicht ontbreekt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer