Buitenland

Beoogde ambassadeur VS in Nederland omstreden figuur

De door de Amerikaanse president Bush als nieuwe ambassadeur in Den Haag voorgedragen miljardair Roland Arnall is in eigen land omstreden. Hij is verwikkeld in juridische procedures omdat klanten van zijn bedrijf Ameriquest Mortgage Company, dat hypotheken verstrekt, geld eisen omdat zij zich ernstig tekort gedaan voelen. Zij betichten Arnall – die oprichter engrootaandeelhouder van het bedrijf is – van uitbuiting en roofpraktijken.

ANP
2 August 2005 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

Kort nadat officieel bekend was geworden dat Bush Arnall als ambassadeur wilde, maakte Ameriquest bekend dat het een bedrag van 325 miljoen dollar heeft gereserveerd om eventuele schadeclaims te kunnen afkopen. Arnall was samen met zijn vrouw een van de belangrijkste financiers van de verkiezingscampagne van George Bush.

Volgens The Washington Post lopen in dertig van de vijftig Amerikaanse staten procedures tegen Ameriquest. In totaal tienduizenden klanten willen genoegdoening. Benadeelden vertelden aan de krant hun verhaal. Zij stellen dat Ameriquest zich niet heeft gehouden aan de overeengekomen voorwaarden voor de lening die zij hadden afgesloten. Het bedrijf zou vele klanten – van wie de meesten uit de lagere inkomensgroepen komen – hogere leningen hebben aangesmeerd dan zij konden betalen en bovendien zou er een hogere rente zijn berekend dan was afgesproken. Taxateurs van Ameriquest zouden de huizen van de klanten te hoog hebben gewaarderd om die geschikt te maken als onderpand voor te hoge leningen. Ook kwamen de leners er pas na ondertekening van de akte achter dat er strenge boetebepalingen golden bij overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Mevrouw Patti Thompson vertelde dat zij 6,1 procent rente betaalde over een hypotheek van 175.000 dollar op haar huis in Minneapolis. Via een reclameboodschap op internet kreeg zij van Ameriquest het aanbod haar maandelijkse lasten te verminderen. Zij klikte de pop–up–advertentie aan, vulde een formilier in en werd binnen een etmaal gebeld door een medewerkers van Ameriquest. Die vertelde haar dat zijn bedrijf haar aan een lager maandbedrag kon helpen, terwijl zij ook nog een de bij creditcardmaatschappijen uitstaande bedragen kon aflossen. Binnen een week had ze de papieren ter ondertekening in huis. De haast waarmee alles verliep, riep vragen op bij de Thompsons en zij probeerden de transactie ongedaan te maken. Dat lukte niet. Een deskundige van een andere hypotheekverstrekker boog zich over de papieren en zag dat Ameriquest de Thompsons 9,1 procent rente liet betalen en dat het hypotheekbedrag was opgelopen tot 192.000 dollar omdat 17.000 dollar aan kosten was berekend. De maandelijkse betaling was opgelopen van 1300 tot 1700 dollar per maand. Ameriquest betaalde de schulden bij de creditcardmaatschappijen niet af en uiteindelijk raakten de Thompsons failliet.

Op internetsites uiten benadeelden in scherpe woorden over Arnall, die zij persoonlijk aankijken op wat hun is overkomen. De beschuldigingen aan het adres van Ameriquest en de Californische miljonair zullen ongetwijfeld een rol spelen bij de hoorzittingen in de Amerikaanse Senaat over de voordracht van Arnall als ambassadeur.

Volgens het blad Forbes heeft Arnall een geschat vermogen van 2 miljard dollar. Hij is daarmee 321e op de lijst van rijkste wereldburgers. Volgens The Washington Post heeft Arnall ten minste 12,2 miljoen dollar geschonken dan wel opgehaald voor de herverkiezingscampagne van Bush in 2004.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer