Buitenland

Verbindingen tussen Korea’s in najaar open

Eind oktober worden twee paar spoor- en wegverbindingen tussen Zuid- en Noord-Korea geopend. Dat zijn de twee landen zaterdag overeengekomen, zo meldt Zuid-Korea. Bij het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma bleef vooruitgang zondag uit.

Buitenlandredactie
1 August 2005 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il en de toenmalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung besloten in 2000 zowel langs de oost- als de westkust een spoor- en wegverbinding tussen hun landen aan te leggen. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dat ook is besloten om van 14 tot 17 augustus het einde van de Japanse koloniale bezetting gezamenlijk te herdenken. Ongeveer 200 Noord-Koreanen zullen de herdenking, die wordt gehouden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, bijwonen. Officieel geldt 15 augustus als de datum waarop Japan zijn troepen zestig jaar geleden terugtrok.

De Zuid-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Song Min Soon zei zondag dat de onderhandelingen over een door China voorgestelde oplossing van het geschil over het kernwapenprogramma van Noord-Korea nog niets concreets hebben opgeleverd. Het overleg, dat vorige week dinsdag begon, wordt maandag voortgezet. Er is geen deadline gesteld voor het bereiken van een overeenkomst.

Noord-Korea, dat volgens experts waarschijnlijk nog geen kernwapens bezit maar wel genoeg plutonium om een zestal kernbommen te maken, zegt zijn nucleaire ambities te willen laten varen in ruil voor diplomatieke erkenning door de Verenigde Staten en een niet-aanvalsverdrag met de VS.

Ook wil het geschrapt worden van de Amerikaanse lijst van landen die terrorisme steunen en wil het dat economische sancties worden opgeheven. Washington wil pas concessies doen als zeker is dat Noord-Korea geen kernwapens heeft, maar Pyongyang wil eerst iets concreets in handen hebben.

Het zeslandenoverleg, waaraan behalve Noord- en Zuid-Korea, China en de VS ook Japan en Rusland deelnemen, begon in 2003. De huidige onderhandelingsronde is de langste tot nu toe. De drie vorige rondes duurden elk niet langer dan drie dagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer