Economie

EU neemt meer tijd voor landbouwplan

De Europese Commissie heeft meer tijd nodig om haar voorstellen voor aanpassingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid af te ronden. Het ligt nu in de bedoeling dat ze half juli worden gepresenteerd.

Redactie economie
27 May 2002 08:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

Aanvankelijk zou commissaris Fischler (Landbouw en Visserij) ze op 18 juni naar buiten brengen. Volgens een woordvoerder in Brussel is uitstel nodig om louter technische redenen. Nog niet alle berekeningen zijn klaar.

Dit laatste houdt verband met de onlangs in de Verenigde Staten goedgekeurde nieuwe regelgeving. Die voorziet in een drastische verhoging van de subsidies die de Amerikaanse overheid toekent aan de agrarische sector. Naar verwachting zal die extra steun effecten veroorzaken op de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Fischler wil die in zijn plannen verwerken en heeft daarom de publicatie ervan enkele weken verschoven.

De ”mid term review”, zoals het stuk officieel heet, beoogt een evaluatie te geven van de stand van zaken op het gebied van de EU-landbouwpolitiek. Tot 2006 ligt het budget voor dit beleidsterrein vast in de door de Unie gehanteerde meerjarenbegroting. Drastische ingrepen zijn daarom niet te verwachten.

Toch willen sommige lidstaten, met Duitsland voorop, het tussentijdse rapport aangrijpen om eerste stappen te zetten in de richting van een radicaal andere en een goedkopere benadering. Zo verlangt de regering in Berlijn meer aandacht voor milieu, dierenwelzijn en consumentenbelangen. Frankrijk verzet zich echter tegen hervormingen die nadelig uitpakken voor de boeren.

De woordvoerder van de Commissie ontkent met kracht dat de vertraging iets te maken heeft met de parlementsverkiezingen in laatstgenoemde natie. De tweede ronde daarvan vindt plaats op 16 juni. Het voortijdig lekken van informatie zou de keuze van de kiezers kunnen beïnvloeden.

De landbouw speelt ook een belangrijke rol tijdens de top op 21 en 22 juni in Sevilla. Dan moeten de regeringsleiders hun positie bepalen voor de onderhandelingen over dit onderwerp met de kandidaat-leden. Hamvraag daarbij is of en, zo ja, in welke mate de boeren in de toetredende landen onmiddellijk profiteren van de inkomenssteun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer