Economie

FNV: Chauffeurs op wip bij taxibedrijven

UTRECHT (ANP) FNV Bondgenoten vreest dat taxibedrijven het verplicht gestelde examen misbruiken om chauffeurs eruit te werken.

29 July 2005 20:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

De vakbond gaat chauffeurs van taxi’s, aangepast en schoolvervoer helpen hun werkgever juridisch aansprakelijk te stellen als zij niet de kans hebben gekregen op tijd hun certificaat te halen.

Eerder deze week waarschuwde het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat nog 14.000 taxichauffeurs dit jaar hun vakdiploma moeten halen, omdat ze anders na 1 januari geen ritten meer mogen rijden. FNVbestuurder R. Mast stelde vrijdag dat vakbondsleden klagen dat hun werkgever weigert hen voor de nodige opleiding aan te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Mast wijst erop dat een prijzenslag gaande is in de branche en dat werkgevers willen besparen op de kosten in plaats van investeren in werknemers. Het lijkt erop alsof sommige werkgevers handenwrijvend zitten te wachten totdat ze werknemers kunnen ontslaan omdat ze de juiste papieren niet hebben.”

Het verplichte examen is per 1 juli 2004 ingevoerd voor taxichauffeurs die geen of maar een paar jaar ervaring hebben op de weg. De chauffeurs die vanaf 1 juli 2001 werken in de branche moeten hun diploma nog dit jaar zien te halen. Volgens de vakbondsbestuurder is in de CAO afgesproken dat werkgevers de circa 800 euro opleidings en examenkosten betalen voor deze groep.

Als werkgevers hun afspraken niet nakomen, riskeren ze volgens Mast een boete wegens overtreding van de CAO. Bovendien gaat hij voor zijn leden een standaardbrief opstellen, waarin wordt geëist dat ze voor 1 oktober te horen krijgen wanneer ze aan hun opleiding en examen kunnen beginnen. Krijgen ze dat niet, dan houden we de werkgever aansprakelijk voor de gevolgen.”

Een woordvoerder van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) noemt de beschuldigingen van FNV Bondgenoten onzin. Dat taxibedrijven tot nu toe terughoudend zijn geweest, komt volgens hem vooral door klachten over het examen bij het CBR. Het examen is inmiddels aangepast. Sindsdien roepen we onze leden dan ook op hun chauffeurs zo snel mogelijk aan te melden.”

De zegsman erkent wel dat een klein aantal werkgevers afwachtend is, omdat zij wachten op duidelijkheid over orders. Zo hebben sommige gemeenten nog niet besloten welk taxibedrijf in de regio de komende jaren het schoolvervoer mag doen. En je gaat natuurlijk niet personeel opleiden voor een ander.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer