Binnenland

Donner wil terreurverdachte aan VS uitleveren

Minister Donner van Justitie wil de 32–jarige Nederlandse terreurverdachte Wesam al D. uitleveren aan de Verenigde Staten. Het Nederlandse openbaar ministerie (OM) stopt daarom op verzoek van de bewindsman met de vervolging van de Nederlander van Iraakse afkomst. De rechter–commissaris in Rotterdam heeft vrijdag bepaald dat Al D. voor zestig dagen in uitleveringsdetentie wordt geplaatst. Binnen die periode moeten de VS met het complete uitleveringsverzoek komen.

ANP
29 July 2005 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

De VS hebben hun verzoek op 27 juli gedaan, zo blijkt uit het document van de Amerikanen hierover. Donner vroeg een dag later, donderdag, aan het landelijk parket van het OM het verzoek uit te voeren. Het ANP beschikt over beide documenten.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt het verzoek van de Amerikanen. Volgens hem heeft Donner dit verzoek vervolgens gewoon volgens de geldende procedure doorgeleid aan het OM.

Wesam al D. wordt verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse legervoertuigen in de stad Fallujah in Irak. In zijn woning in Nederland is een videoband gevonden, waarop beelden staan van de voorbereiding van een aanslag met een mijn op een Amerikaans militair konvooi in Irak.

De opnamen dateren van oktober 2003. De man staat zelf ook op de beelden, zo heeft hij toegegeven. De Amerikanen leggen Al D. in het verzoek om aanhouding voor zijn uitlevering daarom voorlopig samenzwering voor het doden van Amerikanen buiten de VS ten laste.

V. Koppe, de advocaat van Al D. reageerde vrijdag woedend op de beslissing van Donner om gehoor te geven aan het verzoek van de Amerikanen. „Zijn handelwijze is buitengewoon onbehoorlijk en zonder enig precedent", stelt hij. „Niet alleen omdat een minister een eerlijke rechtsgang voor Nederlandse onderdanen zo goed mogelijk hoort te beschermen. Het is een diepe belediging van de Nederlandse strafrechter en ons rechtssysteem om dertien dagen voordat de openbare zitting begint, met de vervolging op te houden en iemand voor exact dezelfde feiten uit te leveren. Justitie hier heeft immers al een groot deel van het onderzoek gedaan."

„In feite zeggen de Amerikaanse autoriteiten dat zij geen enkel vertrouwen hebben in de capaciteiten van het Nederlandse OM en de deskundigheid van de rechtbank in Rotterdam om Al D. te berechten", concludeert Koppe. „De Amerikanen weten wel beter wat te doen met hem. Een dergelijke arrogantie was natuurlijk al geruime tijd bekend. Dat onze minister die visie op ons strafrechterlijk stelsel kennelijk deelt, is onvoorstelbaar."

Koppe is ook bang voor wat zijn cliënt in de VS te wachten staat, als die als „vijandelijke strijder" wordt bestempeld. De advocaat: „Inmiddels mag feitelijk worden aangenomen dat de Amerikanen in dit soort gevallen niet voor marteling terugdeinzen."

Al D. ontkent overigens dat hij zelf iets met de aanslag te maken had. „Hij deed niet mee aan het voorbereiden van een aanslag, maar filmde het leggen van een mijn om de mensen in Nederland te laten zien wat er in Irak gebeurde", zegt Koppe. „Hij was destijds naar zijn geboorteplaats gegaan om te trouwen, niet om een aanslag te plegen."

Het OM hield samen met Wesam al D. ook nog een 35–jarige Irakees uit Amersfoort aan. Die man, de werkgever van Al D., wordt in verband gebracht met een terroristische organisatie. Ook wordt hij ervan verdacht Al D. te hebben ondersteund, onder meer financieel. De VS hebben niet om zijn uitlevering gevraagd. Hij staat 10 augustus pro forma voor de rechter.

W. Ausma, vervangend advocaat van de Irakees, was vrijdag nog niet op de hoogte van het uitleveringsverzoek van Al D. „Het wordt op deze manier lastig om mijn cliënt te vervolgen en het OM had al niet veel." Ausma wil in ieder geval Al D. nog horen in de zaak van zijn cliënt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer