Binnenland

Bouterse bedreigt Nederlanders in Suriname

De Surinaamse ex-legerleider Dési Bouterse heeft vrijdag gezegd dat een aanstaande oefening van Nederlandse mariniers in Suriname is bedoeld om hem op te pakken en het land uit te brengen.

ANP
27 May 2002 07:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

Volgens hem zullen de Nederlanders in Suriname het niet gemakkelijk krijgen. Aan de mariniers die naar Suriname komen, liet hij weten: „You’re free to come but you’re not free to go.”

De Nederlandse mariniers willen de jungletraining in Suriname hervatten. Nederland schortte deze in 1994 op wegens de politieke situatie in het land. Een woordvoerder van de marine heeft gezegd dat tien kwartiermakers van de mariniers inmiddels de faciliteiten in de jungle bekijken. Later zullen twintig andere mariniers, die zijn gelegerd op de Nederlandse Antillen, de training volgen, aldus de woordvoerder.

Dat de oefening een dekmantel zou zijn voor een poging Bouterse op te pakken, verwijst de woordvoerder naar het rijk der fabelen. Op het verhulde dreigement van Bouterse wil hij niet reageren, „omdat wij hem als een privé-persoon beschouwen.”

De Surinaamse minister van Defensie Assen spreekt Bouterse ook tegen. De jungletrainingen gaan ook normaal door, aldus de minister. Hij zegt dat er zelfs meer trainingen op het programma staan, onder meer met Franse en Amerikaanse militairen. Nederland zou een tweede training in Suriname hebben gepland voor november.

De groep van ongeveer dertig Nederlandse mariniers is zaterdagmiddag per vliegtuig in Paramaribo gearriveerd. Zondag komt het bevoorradingsschip Pelikaan met benodigdheden voor de training. Gedurende twee weken krijgen de mariniers in een kazerne bij het vliegveld Zanderij een theoretische opleiding van Surinaamse militairen. Daarna gaan ze voor een periode van ongeveer drie weken de jungle in

De Nederlandse ambassade in Paramaribo ziet in de uitspraken van Bouterse geen reden tot paniek. „Zijn suggesties zijn op niets gebaseerd”, zegt een woordvoerder. De komst van de mariniers vloeit voort uit afspraken die acht jaar geleden zijn gemaakt en tijdens een recent bezoek van minister De Grave (Defensie) aan Suriname opnieuw zijn bevestigd.

Bouterse sprak vrijdagavond in het centrum van zijn Nationale Democratische Partij, de NDP. Al dagen maakt deze partij melding van een complot waarvan president Ronald Venetiaan zou afweten en mogelijk zelfs bij is betrokken.

„De essentie van de oefening is: probeer Bouterse in zijn kraag te vatten en weg te brengen naar het buitenland”, aldus de voormalige legerchef. Hij voegde eraan toe dat als men iets van plan is, eerst de in Suriname verblijvende Nederlanders moeten vertrekken. „Ik kan je zeggen: het gaat niet gemakkelijk zijn voor jullie.”

In een persbericht spreken ’zeer bezorgde NDP’ers’ van een aantal zaken die zouden wijzen op het bestaan van een complot. Daaronder vallen de verhoren van getuigen van de Decembermoorden in 1982 door een Surinaamse zogeheten rogatoire commissie in Nederland. Ook de aankondiging dat de door de staat verstrekte veiligheidsmensen van Bouterse per eind van deze maand worden teruggehaald, wijst erop „dat er een scenario wordt afgedraaid.”

Bouterse voert in het weekeinde overleg met onder meer zijn eigen veiligheidsdienst en leden van de NDP die belast zijn met ’anti-interventie en volksmobilisatie’.

251954 mei 02SURINAME26; SURINAME-BOUTERSE-MARINIERS

SELBACH 813

Bouterse toont ’ware aard’ met dreigementen

RIJSWIJK (ANP) - De Surinaamse ex-legerleider Dési Bouterse denkt dat een aanstaande oefening van Nederlandse mariniers in Suriname is bedoeld om hem op te pakken en het land uit te brengen. Volgens hem zullen de Nederlanders in Suriname het dan niet gemakkelijk krijgen. Aan de mariniers die naar Suriname komen, liet hij weten: „You’re free to come but you’re not free to go.”

Het siert volgens minister Ronald Assen van Defensie een oud-militair niet weerloze burgers te bedreigen, nota bene op basis van een ongegrond vermoeden van arrestatie. „Hij heeft weer zijn ware aard getoond”, zei vice-president Jules Ajodhia op zijn beurt zondag.

Bouterse heeft zich weer eens in de schijnwerpers geplaatst zijn bedreigingen aan het adres van Nederlanders en met zijn onthullingen over zijn bezit van een wapenarsenaal en militaristische organisaties binnen zijn Nationale Democratische Partij (NDP).

De uitspraken van Bouterse mogen volgens politieke waarnemers niet ongestraft blijven, justitie moet ingrijpen. Ajodhia houdt het er vooralsnog op dat deskundigen die uitspraken zullen bestuderen en dat de regering, indien nodig, gepaste maatregelen zal nemen.

Parlementsleden van de coalitie hebben zich in het openbaar niet over de jongste uitspattingen van Bouterse uitgelaten, maar ook zij wensen maatregelen tegen hun collega-volksvertegenwoordiger van de oppositie, zo verluidt het. Het stoort hen dat de veiligheidsmannen van Bouterse gewapend het parlementsgebouw in en uit lopen zonder dat de parlementsleiding hier een stokje voor steekt.

Dat Bouterse zich niet op zijn gemak voelt, bleek drie weken geleden in het parlement toen hij op de vuist wilde gaan met coalitielid Arnold Kruisland. Deze maakte een opmerking over het met getrokken geweren geld opeisen van een bankdirectie in de zogenoemde revolutionaire periode. Bouterse: „Die man liegt”. Kruisland voegde hem buiten de microfoon toe dat hij „weer eens dronken en beneveld is door drugs”. Reden voor Bouterse om op het politieke podium van zijn NDP te pogen Kruisland met de grond gelijk te maken. „Ik moet hem politiek wel neersabelen”, herhaalde hij vrijdag, voordat hij begon aan het vermeende doel van de komst van de Nederlandse mariniers.

Bouterse hield, anders dan van hem gewend is, maar een korte toespraak. Hij kondigde instructies aan zijn ’mannen die militairen zijn’ aan. Bovendien zei hij dat het aangekondigde terugroepen van het door de staat betaalde veiligheidspersoneel hem niet deerde. „Voor elke man die je weghaalt, zet ik tien in de plaats, voor elk wapen heb ik vijftien andere.”

De dreigende taal van Bouterse heeft de Surinaamse samenleving in rep en roer gebracht, maar minister Assen heeft haar tot kalmte gemaand. „De vrees van de heer Bouterse om opgepakt te worden, is volkomen ongegrond. Er is geen reden tot paniek”, zei minister Assen.

De bewindsman benadrukte dat de jungletrainingen van ongeveer veertig Nederlandse mariniers in de komende vijf weken gewoon doorgaan. Er is volgens hem een Nederlands verzoek op komst om in november honderd mariniers voor jungletraining naar Suriname te sturen.

Kennelijk geen prettig vooruitzicht voor Bouterse. Hij moet ook nog ’dealen’ met de verhoren die een Surinaamse justitiële commissie in Nederland afneemt van getuigen en een verdachte van de Decembermoorden uit 1982. Ook forensisch onderzoek van Nederlandse deskundigen die in juli naar Suriname komen voor het gerechtelijk vooronderzoek naar die moorden, zal Bouterse niet lekker zitten.

Hoewel er vanuit de regering geruststellende taal klinkt, houden burgers die de ’revolutionaire periode’ van de jaren tachtig hebben meegemaakt en niet achter Bouterse staan, er rekening mee: een kat in het nauw gedreven, maakt rare sprongen.

262110 mei 02Suriname/Nederland/Mariniers

ADP8018 ;DU;x;O;00004000;

ned

’Mariniers niet in Suriname om Bouterse te pakken’

PARAMARIBO, 27 mei (AP) - Zestien Nederlandse mariniers zijn zondag in Paramaribo aangekomen om een week lang jungletraining te ondergaan in de bossen van Suriname. Voormalig legerleider Desi Bouterse verdenkt de Nederlandse en Surinaamse regering ervan de mariniers te hebben laten komen om hem gevangen te nemen, maar minister van defensie Ronald Assen bezwoer dat de regering geen enkele buitenlandse militaire organisatie zal toestaan een Surinaams staatsburger in Suriname op te pakken, ’zelfs niet Bouterse’.

’Onze grondwet staat dit niet toe’, zei Assen tegen de zender Radio 10.

Bouterse is in 2000 in Nederland bij verstek tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens cocanesmokkel. De Nederlandse autoriteiten hebben voor hem een internationaal opsporingsverzoek doen uitgaan en Suriname om zijn uitlevering gevraagd.

Bouterse zei vrijdag tegen aanhangers van zijn Nationale Democratische Partij dat de Nederlandse mariniers ’vrij zijn om te komen, maar niet om te gaan’. ’Breng jullie wapens naar de tafel en dan zal ik jullie tonen over hoeveel vuurkracht ik beschik’, liet hij er waarschuwend op volgen.

Assen zei dat de jungletraining bedoeld is als voorbereiding op grootschaliger oefeningen in november. Hij zei dat Surinaamse militairen de Nederlandse mariniers zullen leren hoe zij hun weg kunnen vinden in het regenwoud, maar dat er geen gezamenlijke oefeningen gepland zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer