Eisen voor Poolse werker moeten versoepeld
Nederland moet zijn eisen voor werkvergunningen voor bepaalde groepen Poolse en andere Oost-Europese werknemers versoepelen.
Dat heeft de Europese Commissie woensdag gevorderd. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil binnen twee maanden een antwoord van de Nederlandse regering.
De Commissie vindt dat Nederland ten onrechte eisen stelt aan werknemers van dienstverlenende bedrijven uit de nieuwe EU-lidstaten. Als die bedrijven een klus willen aannemen in Nederland, moeten ze voor de werknemers die hier tijdelijk komen werken een vergunning aanvragen. Volgens de Commissie is dat discriminatie.
„Dat een arbeidsvergunning vereist is, druist in tegen de regels van het verdrag inzake het vrij verrichten van diensten.” Volgens de Europese Commissie kunnen ondernemingen die in andere lidstaten gevestigd zijn op dit moment moeilijk of zelfs onmogelijk diensten verrichten in Nederland.
Overigens mag Nederland wel individuele werknemers uit de nieuwe lidstaten weigeren. Uit angst dat de arbeidsmarkt wordt overspoeld met vooral Polen heeft Nederland namelijk een tijdelijke uitzondering gekregen voor het vrij verkeer van werknemers.
De Europese Commissie voert nu de druk op bij Den Haag door een formeel verzoek te sturen over de eisen die Nederland stelt aan buitenlandse werknemers van dienstverlenende bedrijven. Als het kabinet niet binnen twee maanden een bevredigend antwoord stuurt, kan de Commissie besluiten Nederland voor het Hof van Justitie te dagen.
Een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken stelt in een reactie dat Nederland het vrij verrichten van diensten binnen de EU niet in de weg wil staan. „Daarom zijn we ook al in overleg met de Commissie op zoek naar een oplossing”, aldus de zegsvrouw.
Volgens haar is het de bedoeling om de huidige toets op arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van de buitenlandse werknemers te vervangen door een meldingsplicht. Als bedrijven moeten melden hoeveel tijdelijke krachten ze voor een bepaalde tijd in Nederland laten werken, kunnen instanties zoals de Arbeidsinspectie „een vinger aan de pols blijven houden.”
Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is het aantal tijdelijke werknemers van bedrijven uit nieuwe EU-landen dat in Nederland aan de slag gaat, dit jaar fors toegenomen. Het voormalige Arbeidsbureau verstrekte in het eerste halfjaar van 2005 467 vergunningen voor deze mensen, tegen 132 over heel 2004.