Binnenland

Tientallen ziekenhuizen kampen met betalingsachterstanden

Tientallen ziekenhuizen in Nederland zijn nog bezig om achterstallige betalingen binnen te krijgen. Het gaat hierbij om miljoenen euro’s per ziekenhuis.

ANP
27 July 2005 14:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

Dat bevestigde woensdag een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die stelt dat momenteel nog één ziekenhuis in Nederland geen facturen kan versturen naar zijn zorgverzekeraar. Enkele tientallen ziekenhuizen konden de afgelopen vier maanden de behandelingen van patiënten niet factureren, omdat het nieuwe factureringssysteem (diagnose behandel combinatie) niet goed functioneerde.

In enkele gevallen werd de software te laat geleverd, waardoor ziekenhuizen niet met het nieuwe systeem konden werken. Daarnaast konden medisch specialisten moeilijk met de nieuwe manier van factureren overweg. Daardoor, zo liet de NVZ–woordvoerder weten, zitten er nog miljoenen euro’s in de pijplijn.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars draaien momenteel overuren om de enorme hoop achterstallige facturen te verwerken. Om de hoogste nood te lenigen, verstrekten zorgverzekeraars de afgelopen maanden voorschotten aan ziekenhuizen of verhoogden ziekenhuizen hun krediet bij banken.

Volgens de NVZ kunnen de ziekenhuizen de achterstanden van enkele maanden binnen enkele weken wegwerken. De NVZ wil niet zeggen om welke ziekenhuizen het gaat. Sommige ziekenhuizen moeten extra personeel aannemen om de administratieve rompslomp weg te werken. Hoeveel dit kost en wie dat gaat betalen is nog onduidelijk. Ook is er nog geen overzicht van het renteverlies dat ziekenhuizen lijden door het verhogen van de bankkredieten.

De Ziekenhuisgroep Twente meldde dat facturen ter waarde van zes á zeven miljoen euro nog niet zijn uitgekeerd door zorgverzekeraars. „We hebben het afgelopen halfjaar geen geld ontvangen", zei E. Janson, lid van het raad van bestuur. „Daarom moeten de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo leven op de spaarrekening. Door de uitgekeerde voorschotten van de verzekeraar komen we precies rond".

Het aannemen van extra personeel om de administratieve rompslomp weg te werken kost de Ziekenhuisgroep Twente enkele tonnen. „Dat moeten we dekken door efficiënter te werken. Nee, die extra kosten wentelen we niet af op onze patiënten", beloofde Janson. Volgens Janson duurt het zeker nog tot het einde van dit jaar voordat de Ziekenhuisgroep Twente en haar verzekeraars de facturering op orde hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer