Binnenland

Moordenaar Van Gogh inspireerde Hofstadgroep

De leden van de Hofstadgroep zijn „volgelingen” van de dinsdag tot levenslang veroordeelde Mohammed B. „Ketters en ongelovigen moeten worden bestreden”, was hun uitgangspunt.

Van onze verslaggever
27 July 2005 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

Officier van justitie mr. A. van Dam schilderde woensdagmorgen in het zwaarbeveiligde rechtbankgebouw in Rotterdam een beeld van de in zijn ogen terroristische organisatie. „De groep vormde zich rond Mohammed B. en werd geïnspireerd door zijn geschriften.”

Twaalf jongemannen vormen volgens Van Dam de Hofstadgroep. Zeven van hen waren vanmorgen aanwezig bij de rechtbank. Onder hen Jason W. en Ismail A. Zij werden in november vorig jaar in de Haagse Antheunisstraat gearresteerd. Daarbij werd een handgranaat naar de politie gegooid.

Volgens Van Dam werden de leden van de Hofstadgroep door Mohammed B. onderwezen in de leer van Allah. „Ketters en ongelovigen moeten worden bestreden. De verdachten zijn niet alleen vrienden, maar ook leerlingen en aanhangers van B.” B. zal nu ook worden vervolgd voor zijn mogelijke rol in het vermeende terreurnetwerk.

Het vonnis van de Amsterdamse rechtbank, die B. dinsdag tot levenslang veroordeelde, is volgens de verdediging van de verdachten „niet ongunstig.” De rechters constateerden dat er geen wettig en overtuigend bewijs is dat hij hulp kreeg bij zijn terroristische daad. Met andere woorden: de moord op Theo van Gogh blijft een eenmansactie.

De zitting van woensdag bij de Rotterdamse rechtbank was de derde pro-formazitting, bedoeld om de verdachten langer vast te kunnen houden. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Hofstadgroep staat gepland voor december en januari aanstaande.

De Rotterdamse rechtbank was vandaag zwaarbeveiligd. Naast betonblokken voor de deur stond er een muur van plaatstaal, met metalen punten, om het gebouw heen. Er was vanmorgen veel politie op de been. Waarom de extra maatregelen zijn genomen, was niet bekend.

Tijdens de vorige pro-formazitting, begin mei, gaf het openbaar ministerie al aan dat B. een leidinggevende rol had binnen het netwerk. Deze constatering is voor het OM een van de belangrijkste pijlers om aan te tonen dat de Hofstadgroep daadwerkelijk een terroristische organisatie is.

Het zou „onverantwoordelijk zijn” om B. niet voor de verdenkingen tegen de leden van de Hofstadgroep te vervolgen, liet Van Dam weten. „Dat hij geen extra straf kan krijgen, speelt een ondergeschikte rol.”

Het is vrijwel zeker nooit eerder in Nederland voorgekomen dat iemand die tot levenslang is veroordeeld, vervolgens ook wordt vervolgd in een andere strafzaak. „Ik ken geen andere voorbeelden”, zei de Nijmeegse hoogleraar straf(proces)recht Y. Buruma vanmorgen.

Ook de vorige maand in Amsterdam met een doorgeladen wapen aangehouden Nouredine el F. wordt in de Hofstadzaak vervolgd, meldde de aanklager. El F. was ten tijde van zijn aanhouding zeven maanden voortvluchtig. Bij zijn arrestatie poogde hij mogelijk nog een schietklaar machinepistool uit zijn rugtas te trekken.

Naast de twaalf verdachten zit nog een aantal anderen vast dat het OM in verband brengt met de Hofstadgroep. Onder hen is Rachid B. Hij werd eind juni opgepakt in Londen en kwam dinsdag in Nederland aan. Hij moet vrijdag voor de rechter-commissaris in Rotterdam verschijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer