Archeologen ontdekken resten graanschuren
Archeologen hebben in Vlaardingen diverse graanschuren uit de vierde eeuw voor Christus ontdekt. Het zijn de oudste graanschuren die in het West-Nederlandse veengebied zijn aangetroffen. Dat is dinsdag bekendgemaakt.
De opslagschuren zijn ontdekt op de uitbreidingslocatie van bedrijventerrein De Vergulde Hand, aan de westkant van Vlaardingen. Eerder werden op hetzelfde terrein in het veen al zeer goed geconserveerde resten van boerderijen uit de ijzertijd blootgelegd. Op een van de boerenerven zijn resten aangetroffen van ten minste vier opslagschuren voor landbouwgewassen.
Volgens stadsarcheoloog Tim de Ridder is de vondst van de graanschuren van nationaal belang. De ontdekking maakt aannemelijk dat de toenmalige boeren op het veen graangewassen hebben verbouwd. Tot nu toe werd aangenomen dat dit niet mogelijk was en dat boeren in het veen aan melkveehouderij deden en door middel van ruilhandel aan landbouwgewassen moesten komen.
Eerder heeft het Rijk de locatie al bestempeld als van nationaal belang en voor het onderzoek een subsidie van ruim 860.00 euro beschikbaar gesteld.