Dierenorganisaties: Stop bestrijding muskusrat
Nederland moet stoppen met de bestrijding van muskusratten. Dat vinden dierenorganisaties De Faunabescherming en Bont voor Dieren. De jacht kost tientallen miljoenen euro per jaar en heeft weinig effect aangezien hun aantal toeneemt.
De twee dierenorganisaties vinden dat Nederland de aanwezigheid van de muskusrat moet accepteren, schrijven zij dinsdag aan minister Veerman van Landbouw. In de brief pleiten zij voor een einde van de jacht. Het geld dat hiermee bespaard wordt, kan het Rijk gebruiken om „eventuele schade" door deze dieren aan oevers en waterlopen tijdig te herstellen.
Brussel wil de regels voor de vangst van dieren met behulp van een val aanscherpen. In het huidige voorstel staat onder meer dat gevangen dieren binnen 300 seconden moeten zijn overleden. Hoewel deze limiet volgens sommigen de bestrijding van de muskusrat in gevaar kan brengen, is die jacht met verdrinkingsvallen ook onder het nieuwe regime „haalbaar", aldus Veerman half juli in een brief aan de Tweede Kamer.
In die brief schrijft de bewindsman verder dat Nederland de verdrinkingsvallen wil blijven gebruiken voor de muskusrattenbestrijding zolang er geen goed alternatief is, ook wanneer Brussel de limiet nog verder aanscherpt. Dat is nodig voor de veiligheid.
Volgens de Faunabescherming en Bont voor Dieren keurt de minister „het nodeloos en ernstig lijden" van muskusratten goed. De organisaties stellen dat bij stopzetting van de jacht het aantal muskusratten in Nederland vanzelf stabiliseert.
Waarnemend dijkgraaf B. van de Hoef van het Waterschap Zeeuwse Eilanden zou het een „zeer onverstandige zet" vinden als de muskusrattenbestrijding nu wordt gestaakt. Hij haalt een rapport aan van onderzoeksbureau Alterra. „Een van de belangrijkste conlusies" hierin was, dat te weinig bekend is over de omvang van de schade, die deze dieren zonder bestrijding kunnen aanrichten. Verder onderzoek juicht Van de Hoef toe, maar zonder meer duidelijkheid en zekerheid kent sluiting van deze jacht nu teveel risico’s voor de veiligheid en een gecontroleerde afvoer van water.
De muskusrat, ook wel waterkonijn, hoort eigenlijk niet thuis in Europa, maar werd begin vorige eeuw vanuit Noord–Amerika meegebracht. Inmiddels heeft hij zich wijd verspreid over Europa en de noordelijke delen van Azië. Nederland bestrijdt muskusratten omdat de dieren gangen en holen graven in dijken en andere waterkeringen. Per jaar worden landelijk ruim 400.000 dieren gevangen.