Binnenland

„Ongedierte, dat moet uit de samenleving”

Levenslang. De straf die Mohammed B. dinsdagmorgen kreeg opgelegd voor de moord op filmmaker/columnist Theo van Gogh, was geen verrassing en werd door het publiek dan ook met instemming begroet. De verdachte zelf reageerde niet. Hij verklaarde eerder bij zijn overtuiging te blijven.

Van onze verslaggevers
26 July 2005 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

Kort na de uitspraak posteren drie dames zich voor de ingang van de bunker aan de Zuidermolenweg in Amsterdam. Ze vouwen een Nederlandse vlag open. De oudste van het stel houdt een foldertje van de reinigingsdienst van de gemeente Rotterdam omhoog. „Ongedierte. Dat moet weg uit de samenleving.”

Het trio was dinsdagmorgen het enige zichtbare publiek voor de justitiële bunker in Amsterdam-Osdorp. Met dranghekken was een deel van de weg afgezet. Op deze plek werkt justitie haar meest opvallende verdachten af: Volkert van der G., de Hells Angels en nu Mohammed B. Journalisten mogen in groepjes naar binnen. Publiek is er niet.

Het gerechtsgebouw is zwaar beveiligd. Binnenkomen gaat via een speciale sluis, een detectiepoort en langs agenten met machinegeweren. Kort voor aanvang van de zitting is de rechtszaal bomvol. Glimlachend komt B. binnen. Hij loopt mank, want agenten schoten hem in zijn been toen ze hem na de moord wilden overmeesteren.

Net als tijdens de behandeling van zijn zaak, twee weken geleden, heeft de 27-jarige Marokkaanse Amsterdammer een Palestijnse sjaal om zijn hoofd. Ditmaal draagt hij geen zwart, maar een grijs gewaad. „Kijk nou! Een stofdoek om en een nachthemd aan. Kijk voor je, man!” gromt een oudere vrouw in het publiek als B. achterom kijkt naar de familie Van Gogh. Een haag van parketwachters schermt de verdachte af van het publiek. Ook nu blijft B. zitten als de rechtbank binnenkomt. Daarmee uit hij zijn minachting voor een rechtssysteem dat hij niet erkent. Om diezelfde reden vroeg B. eerder zijn advocaat geen pleidooi te voeren.

De ouders van de afgeslachte filmmaker horen het vonnis uiterlijk onbewogen aan. Andere familieleden worden overmand door emoties en krijgen glaasjes water van de parketwachters.

Een halfuur nadat de Amsterdamse rechtbank Mohammed B. heeft veroordeeld, verlaten twee donkerblauwe voertuigen de ondergrondse parkeergarage. Met zwaailichten en sirenes aan scheuren ze weg. Naar verluidt zit B. gevangen in de Amsterdamse Bijlmerbajes. Daar probeerde hij de afgelopen tijd medegevangenen te overtuigen van zijn idealen. Sommige Tweede-Kamerleden zouden hem graag in totale afzondering van anderen achter de tralies zien. Maar daarvoor moet de hele penitentiaire wetgeving op de kop. En zelfs dan is het nog de vraag of levenslang isolement haalbaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer