Binnenland

Leeuwarden trots op museumhaven

26 July 2005 07:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:47
LEEUWARDEN – Schepen varen langs de Eerste Kanaalsbrug in het centrum van Leeuwarden richting de nieuwe museumhaven. De maandag geopende haven moet plaats bieden aan in totaal achttien historische schepen. Die moeten ten minste vijftig jaar oud zijn om
LEEUWARDEN – Schepen varen langs de Eerste Kanaalsbrug in het centrum van Leeuwarden richting de nieuwe museumhaven. De maandag geopende haven moet plaats bieden aan in totaal achttien historische schepen. Die moeten ten minste vijftig jaar oud zijn om

LEEUWARDEN - Puffend vaart het ene na het andere historische vrachtschip door de Leeuwarder stadsgracht. Voorbij de Eerste Kanaalsbrug, een draaibrug aan de rand van het centrum. Het eindpunt: de nieuwe museumhaven. Daar zijn sinds maandag dagelijks historische schepen te bewonderen. „Ze horen bij deze stad.”plattekst (u15,1,0(Een aantrekkelijke plaats met veel waterrecreatie. Dat is wat het Leeuwarder gemeentebestuur voor ogen staat. Wat is er dan mooier dan het openen van een museumhaven? moeten de dames en heren bestuurders gedacht hebben. Maandag was het zover. Al viel de opening dankzij de overvloedige regen wel wat te letterlijk in het water.

Redelijk droog was het nog wel maandagmiddag, voor het begin van de festiviteiten rond de opening. Een goed moment om nog wat formaliteiten te regelen, zal het Leeuwarder college gedacht hebben. Dus werd midden op de Eerste Kanaalsbrug, een gietijzeren draaibrug uit vervlogen tijden, een heuse partytent neergezet. Eronder, naast een blad vol glaasjes Berenburg, burgemeester Geert Dales en voorzitter Gerhard de Vries van de stichting Museumhaven Leeuwarden. Dankzij hun handtekening onder een contract zorgt de stichting ervoor dat alle schepen die in de museumhaven willen liggen, vooraf gekeurd worden. Daarbij gaat het niet zozeer om de technische staat, als wel om de vraag of het vaartuig past bij de historische haven.

In de omgeving van de haven werd maandag nog hard gewerkt aan wegen en straten. Daaraan komt echter op korte termijn een eind, zodat de Liwwadders de ’nieuwe’ oude schepen van alle kanten kunnen bekijken. De komst van de museumhaven markeert een voorlopig hoogtepunt van de enkele jaren geleden van start gegane werkzaamheden voor het verbeteren van de waterkwaliteit in de grachten van Leeuwarden en voor de aanpak van het riviertje De Potmarge, die dwars door het centrum van de stad loopt. De waterwegen zijn nu uitgebaggerd, zodat ook grotere schepen makkelijker kunnen manoeuvreren door het hart van de stad.

Volgens verantwoordelijk wethouder Hetty Hafkamp is de museumhaven bijzonder. „De ligging bij het centrum, naast de bibliotheek, is ideaal. Aan de wal hebben we banken neergezet en kunnen mensen flaneren langs de schepen.” De wethouder denkt dat het een kwestie van tijd is voor de haven helemaal vol ligt. „We beginnen met zes schepen, maar er is ruimte voor achttien. Er mag ook aan de boten gewerkt worden. Het is dus geen bezwaar als een schip nog restauratie behoeft. Dat soort activiteiten houdt een haven levendig. Al moet het allemaal wel gebeuren volgens de milieuregels.”

Voorzitter De Vries van stichting Museumhaven denkt dat de komst van de haven een logisch gevolg is van eerdere projecten. Zo werd eerder met behulp van sponsorgelden de vrachtvaarder Stânfries X opgeknapt. „Dat schip krijgt ook een prominente plaats in de haven.” Hij noemt daarnaast de band van Friezen met het water bijzonder. „Heel veel mensen hebben wel iemand in hun familie die vroeger gevaren heeft op een tjalk of een ander schip. Die komen graag kijken in havens.” De stichting heeft een lijst opgesteld van vaartuigen die welkom zijn in de haven. Tjalken, vrachtboeiers, trekschuiten, slepers, klippers, melkboten, beurtschepen en vele andere typen mogen komen. Voorwaarde is wel dat ze ten minste vijftig jaar oud zijn. „Anders krijgen we te veel toeloop en gaat het karakter verloren.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer