Transportbedrijven slecht beveiligd
Transportondernemingen moeten hun vrachtwagens beter beveiligen tegen diefstal. Dat is nodig om de verzekeringspremies in de hand te houden, heeft transportverzekeraar TVM uit Hoogeveen donderdag laten weten.
Het bedrijf, dat grofweg eenderde van het vrachtwagenpark verzekert, bindt de strijd aan tegen de stijgende criminaliteit in de transportsector. De verzekeraar uit Hoogeveen becijferde dat de schade van de vrachtwagencriminaliteit in het eerste kwartaal van dit jaar 43 procent hoger lag dan in dezelfde periode in 2001. Het gaat om vele miljoenen euro’s, aldus TVM-topman Arjan Bos.
Hij benadrukt dat transportondernemingen in toenemende mate schade lijden door diefstal en berovingen. Het gaat de daders niet alleen om de lading, maar steeds vaker om de trucks zelf. Die verdwijnen naar het Oostblok of worden vanuit de Nederlandse havens naar het buitenland verscheept, zo bevestigde een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
TVM heeft besloten dat nieuwe vrachtwagens extra beveiliging moeten krijgen. Bos spreekt van „luid alarm en andere toeters en bellen, die het lastiger moeten maken om een vrachtwagen te stelen.” Als bedrijven niet meewerken, verhoogt TVM hun eigen risico.
Volgens TVM liggen de kosten voor de extra beveiligingsmaatregelen tussen de 750 en 1000 euro per vrachtwagen. De verzekeringsmaatschappij wil proberen om bij fabrikanten kortingen te bedingen, om de financiële lasten voor de transportondernemingen binnen de perken te houden.
Het KLPD zoekt de daders van vrachtwagencriminaliteit onder meer in kringen van Brabantse woonwagenkampbewoners. Die zouden volgens de woordvoerder vooral actief zijn in het zuiden van het land. Hij zegt dat de politie ook criminele organisaties in met name Polen en voormalig Joegoslavië in de gaten houdt.
Transport en Logistiek Nederland (TLN), de organisatie van transportondernemers, deelt de zorgen van TVM over de toenemende criminaliteit. „We kunnen ons de reactie van TVM uit bedrijfseconomische overwegingen wel voorstellen, maar staan natuurlijk niet te juichen”, aldus een woordvoerster.
TLN zegt dat bedrijven al wel veel aan preventie doen, maar dat ze daarbij weinig worden geholpen door de politie. „Het onderwerp vrachtwagendiefstal staat laag op de agenda. De bereidheid om aangifte te doen neemt daardoor af”, aldus de branchevereniging.