Werken Rookmaker voor onderwijs Roemenië
Stichting Hulp Oost-Europa (HOE) heeft in samenwerking met stichting Steun Buitenlandse Christenen (SBC) aan tien instituten in Roemenië een set verzamelde werken van de christelijke kunsttheoreticus dr. H. R. Rookmaaker ter beschikking gesteld.
Vorig jaar werd onder de titel ”Collected Works” het complete werk van dr. H. R. Rookmaaker in het Engels uitgegeven. Er was wel een fonds om exemplaren voor de derde wereld beschikbaar te stellen, maar niet voor de voormalige Oostbloklanden.
Voor Roemenië is de prijs voor een set Collected Works, 280 euro, nog steeds een enorm bedrag. Door de gift van HOE en SBC kunnen nu tien bibliotheken van onderwijsinstellingen in Roemenië met een set verrijkt worden. De bibliothecarissen van de instellingen, waaronder de theologische universiteiten van de Hongaarse Hervormde Kerk in Transsylvanië, bleken erg geïnteresseerd te zijn in het werk van de christelijke kunsttheoreticus.
De Collected Works zijn voor dit doel voor 100 euro per set aangeboden. HOE en SBC stellen elk 500 euro ter beschikking. Deze zomer worden de Collected Works door stichting Hulp Oost-Europa verspreid.
H. R. Rookmaaker (1922-1977) groeide op in Indonesië. Hij kwam in krijgsgevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog tot geloof. Van 1949 tot 1956 werkte hij als kunstcriticus voor dagblad Trouw. In 1959 publiceerde hij zijn proefschrift ”Synthetist Art Theories” over de kunsttheorie van Gauguin. Zijn enthousiaste belangstelling voor muziek vertaalde zich in de publicatie van ”Jazz, blues en spirituals” (1960) en in 1962 kwam ”Kunst en amusement” uit, waarin hij christenen stimuleert om met kunst en amusement aan de slag te gaan. In 1965 werd hij hoogleraar kunstgeschiedenis aan de VU. In 1970 verscheen ”Modern art and the Death of a Culture”. Hij stond samen met zijn vrouw aan de wieg van het Nederlandse l’Abri dat in 1971 van start ging en behoort ook tot de oprichters van het christelijk studiecentrum ICS. Van 1946 tot 1983 was hij hoogleraar kunstgeschiedenis aan de faculteit letteren van de VU.