Chaos rond Nederlanderschap
De verkiezing van een nieuwe president is donderdag in het Surinaamse parlement ontaard in een chaos en is uiteindelijk uitgesteld tot dinsdag. Aanleiding is dat een van de twee kandidaten, Rabin Parmessar, zowel de Nederlandse als de Surinaamse nationaliteit blijkt te hebben.
Parmessar is de kandidaat van de NDP van ex-dictator Dési Bouterse en heeft de steun van de VVV van ex-president Jules Wijdenbosch. Tijdens de eerste stemming, dinsdag, behaalde zowel Parmessar als zijn tegenkandidaat, zittend president Ronald Venetiaan, geen vereiste tweederde meerderheid. Daarom was een tweede ronde donderdag noodzakelijk.
Maar nog voordat de stemming plaatsvond, kwam het Nieuw Front van Venetiaan met een kopie van een Nederlands paspoort van Parmessar. Als Parmessar voldoet aan de eis zich terug te trekken, blijft alleen zittend president Venetiaan over als kandidaat.
De NDP beroept zich echter op de kieswet, waarin alleen staat dat een kandidaat over de Surinaamse nationaliteit moet beschikken. „En daaraan voldoet Parmessar”, zegt NDP-voorzitter Bouterse. „Nergens staat dat je daarnaast geen paspoort van een ander land mag hebben. Bovendien zijn in aanloop naar de verkiezingen door de verantwoordelijke instanties alle documenten gecontroleerd en goedgekeurd. Dus ik begrijp niet waarom men hier nu opeens mee komt.”
In een uiterst chaotische en rumoerige vergadering besloot het parlement donderdag de kwestie eerst tot op de bodem uit te zoeken. Uiterlijk volgende week dinsdag moet uitsluitsel over het lot van Parmessar worden gegeven. Volgens juristen is de kans dat hij wordt uitgesloten nihil, omdat hij op basis van de kieswet aan alle eisen voldoet.
De in Suriname geboren Parmessar nam in 2001 ontslag als directeur van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo en vertrok naar Nederland, waar hij in dienst trad als zorgmanager bij DeltaBouman in Dordrecht. Vanaf 2001 tot eind vorig jaar woonde Parmessar in Rijnsaterwoude. Begin dit jaar werd hij gepresenteerd als kandidaat voor het vice-presidentschap voor de algemene verkiezingen van 25 mei. Nadat Bouterse zich vorige week als presidentskandidaat had teruggetrokken, werd Parmessar voor die post naar voren geschoven.
In 1988 werd in Suriname een wet aangenomen op grond waarvan genaturaliseerde Surinamers hun eventuele tweede nationaliteit moesten opgeven. Parmessar koos kort voor de onafhankelijkheid van zijn land in 1975 voor de Nederlandse nationaliteit. In 1990 verkreeg hij de Surinaamse nationaliteit, maar hij leverde zijn Nederlandse paspoort niet in. Afgelopen september heeft hij dit zelfs nog vernieuwd in de gemeente Bodegraven. Bij zijn reizen maakte hij afwisselend gebruik van zijn Surinaamse en Nederlandse paspoort.
Parmessar zelf vindt alle commotie overdreven. „We hadden verwacht dat het Nieuw Front hiermee zou komen. Ze spelen paniekvoetbal. Ik heb de Surinaamse nationaliteit en heb toevallig ook een Nederlands reisdocument, zoals zo veel Surinamers. We hebben door deskundigen meerdere malen laten uitzoeken of dit op problemen zou kunnen stuiten voor mijn kandidaatstelling, maar dat bleek niet het geval. Spoedig zal blijken dat er niets aan de hand is.”
Als Parmessar dinsdag alsnog aan de verkiezing mag deelnemen, is het opnieuw niet de verwachting dat hij of Venetiaan de benodigde tweederde meerderheid haalt. Uiterlijk in de eerste week van augustus zal dan de Verenigde Volksvergadering, bestaande uit de 51 parlementsleden en ruim 800 district- en ressortraadsleden bij gewone meerderheid de nieuwe president en vice-president kiezen. Mocht Parmessar toch worden uitgesloten, dan staat niets Venetiaan meer in de weg om voor de derde keer tot president te worden benoemd.
Een woordvoerder van de gemeente Bodegraven zei vrijdagmorgen „uit het oogpunt van privacy” niet te kunnen bevestigen dat Parmessar inderdaad een paspoort uit die gemeente heeft.