Vervroegde verkiezingen in Duitsland
Duitsland gaat op zondag 18 september vervroegd naar de stembus. Dat maakte de Duitse president Köhler donderdagavond in een rechtstreeks uitgezonden toespraak op de televisie bekend.
Köhler verklaarde dat hij eerder gisteren het parlement had ontbonden, nadat regeringsleider Schröder op 1 juli het vertrouwen van het parlement had verloren. De kanselier stelde de vertrouwenskwestie om vervroegde verkiezingen mogelijk te maken.
Met zijn besluit nam Köhler het voorstel van Schröder over. De kanselier hoopt met nieuwe verkiezingen meer steun voor zijn omstreden hervormingsplannen af te dwingen.
Hij besloot tot de vervroegde stembusronde na de voor zijn sociaal-democratische partij SPD desastreus verlopen verkiezingen in de West-Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.
De twee parlementariërs J. Hoffman (SPD) en W. Schulz (Groenen) benadrukten donderdagavond dat zij, zoals eerder aangekondigd, een klacht tegen de ontbinding van de Bondsdag zullen indienen bij het federale constitutionele hof in Karlsruhe. Volgens hen heeft Schröder de stemming op 1 juli gemanipuleerd door de eigen achterban te vragen niet voor hem te stemmen. De bondskanselier zou dus op een oneigenlijke manier gebruik hebben gemaakt van de bepalingen van de grondwet.
Volgens de jongste opiniepeilingen kan bondskanselier Schröder een voortzetting van zijn coalitie met de Groenen vergeten. De oppositie van christen-democraten en liberalen staat op een duidelijke voorsprong.
Als de christen-democraten de verkiezingen winnen, krijgt Duitsland voor het eerst een vrouwelijke bondskanselier in de persoon van Angela Merkel van de CDU.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn heeft een diplomaat uit New York teruggehaald om „irritaties” in de Duits-Amerikaanse betrekkingen te voorkomen. Dit heeft de Duitse krant Handelsblatt vandaag gemeld. De diplomaat zou in een privé-gesprek de mensenrechtensituatie in de VS hebben vergeleken met die in Noord-Korea, berichtte de Amerikaanse krant Wall Street Journal. De diplomaat heeft dat tegengesproken.
Ook met Spanje heeft Duitsland een diplomatiek probleem. Spanje levert voorlopig geen terreurverdachten meer uit aan Duitsland als reactie op de beslissing van het Duitse constitutionele hof dat een van de verdachten van de aanslagen vorig jaar in Madrid, de Duitser van Syrische afkomst Mamoun Darkazanli (34), niet mag worden overgedragen aan de Spaanse justitie.
Volgens Spanje schendt Duitsland daarmee het wederkerigheidsbeginsel en zullen Duitse verzoeken tot de uitlevering van terreurverdachten voorlopig worden afgewezen. In Spanje zitten veertien verdachten vast van wie Duitsland om uitlevering heeft gevraagd.
Tegen Darkazanli was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd, maar volgens het Duitse hof zou zijn uitlevering in strijd zijn met de grondwet. De beslissing van het constitutionele hof om geen terreurverdachten uit te leveren die (mede) de Duitse nationaliteit bezitten, is een flinke streep door de rekening van samenwerkende Europese justitiediensten bij de bestrijding van terreur. Het Europees uitleveringsbevel is juist ingevoerd om de uitlevering van verdachten tussen Europese landen te vereenvoudigen en te versnellen.
De Spaanse justitie beschuldigt Darkazanli van het leveren van logistieke en financiële steun aan al-Qaida. Darkazanli is op een trouwvideo die in handen is van de Spaanse justitie te zien samen met twee van de drie zelfmoordpiloten die de aanslagen van 11 september 2001 pleegden. Volgens de Verenigde Staten is het handelsbedrijf van Darkazanli in Hamburg een dekmantel voor terreuractiviteiten. Vlak na de aanslagen van 11 september is hij ondervraagd door de Duitse politie, maar werd hij wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.