Noord–Korea wil vredesverdrag met VS
Noord-Korea heeft vrijdag laten weten dat het een vredesverdrag wil met de Verenigde Staten van Amerika. Dat verdrag moet in de plaats komen van het staakt-het-vuren dat van kracht is sinds het einde van de Korea-oorlog in 1953.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang is het vredesverdrag „nodig voor de oplossing” van het geschil rond het nucleaire programma van Noord-Korea. In Amerika geldt Noord-Korea als een van de ergste „buitenposten van terreur”, onder meer omdat het land aan een atoombom zou werken.
Een vredesakkoord kan ertoe leiden dat de Verenigde Staten hun vijandige beleid ten opzichte van Noord-Korea opgeven, met als automatische gevolg de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland, zei een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Noord-Korea zegt wel kernwapens te moeten ontwikkelen, om te voorkomen dat het wordt aangevallen door de VS. Met een vredesakkoord zou officieel een eind komen aan de Koreaanse oorlog, die leidde tot de opdeling van het Koreaanse schiereiland en die in 1953 werd beslecht met een bestandsakkoord.
Volgende week begint in de Chinese hoofdstad Peking een nieuwe ronde in het zeslandenoverleg over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Noord-Korea heeft het overleg, waaraan behalve Noord- en Zuid-Korea, China en de VS ook Rusland en Japan deelnemen, dertien maanden tegengehouden. De drie tot nu toe gehouden overlegrondes hebben niets opgeleverd.
Het is onwaarschijnlijk dat de VS, die pas aan concessies willen denken nadat Noord-Korea zijn kernwapens heeft opgegeven, serieus op het idee van een vredesakkoord zullen ingaan.
Ook de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Il zei vorige week al dat Noord-Korea af wil van de kernwapens.