Binnenland

GroenLinks slordig bij screening kamerleden

Zo toegewijd GroenLinks deelneemt aan parlementaire onderzoeken, zo nonchalant gaat het om met de screening binnen de eigen gelederen. Bij beter onderzoek zouden sommige kamerleden niet door de toetsing zijn gekomen.

Redactie politiek
21 July 2005 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

Dat valt op te maken uit het omslagartikel van HP/De Tijd van deze week. Het blad meldt dat het net rond de omstreden GroenLinks-senator Pormes zich begint te sluiten. Al eerder zaagde het blad aan de poten van de zetel van de Molukse parlementariër. Er zouden bewijzen zijn dat hij in de jaren ’70 heeft deelgenomen aan een Palestijns trainingskamp in Zuid-Jemen. Voor GroenLinks was dat enkele maanden geleden aanleiding om het ministerie van Justitie te vragen een onderzoek in te stellen.

Volgens het opinieweekblad staat de deelname van Pormes aan de guerrillaopleiding intussen nauwelijks meer ter discussie. Het verwijst in het jongste nummer naar een rechterlijke uitspraak uit 1989 waarin de training van de senator in Zuid-Jemen waarschijnlijk wordt genoemd. „Vele anderen die daar toen zijn geweest, hebben verklaard dat zij eiser (Pormes, red.) hebben herkend als één van hun medecursisten”, zo luidt een citaat uit het vonnis.

Volgens HP/De Tijd had GroenLinks van die uitspraak op de hoogte kunnen zijn als het beter onderzoek had gedaan. Op 11 september 2001 lichtte De Telegraaf het doopceel van Pormes, waarbij ook rechterlijke uitspraken werden genoemd. Voor de toenmalige partijvoorzitter, De Boer, was dat aanleiding om in het verleden van de politicus te duiken. Al vrij snel wist hij te melden dat „geen enkele beschuldiging stand hield.”

Een eerder onderzoek van het partijbestuur naar mogelijke frauduleuze handelingen van Pormes leverde evenmin iets op. In 2002 stelde de rechtbank in Assen echter vast dat hij zich wel degelijk aan uitkeringsfraude schuldig had gemaakt. HP/De Tijd acht het aannemelijk dat Pormes bewust uit de wind werd gehouden, uit angst dat „ook over het duistere verleden van andere partycoryfeeën meer bekend werd.” Genoemd worden onder anderen de ex-radicaal Duyvendak (lid Tweede Kamer) en ex-partijleider Rosenmöller, die zes jaar lang lid was van de Groep Marxisten-Leninisten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer