Kerk & religie

Vannacht voor tiende keer ”Nacht van gebed”

Voor het tiende achtereenvolgende jaar wordt vrijdagnacht de ”Nacht van gebed” gehouden. De nacht gaat vooraf aan de ”Zondag voor de lijdende kerk”, aanstaande zondag.

Kerkredactie
24 May 2002 10:08Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

Initiatiefnemer van de beide acties is Open Doors, een internationale en interkerkelijke hulporganisatie die zich sinds 1955 toelegt op de ondersteuning van vervolgde christenen.

De ”Nacht van gebed” begint vrijdagavond om 22.00 uur en eindigt zaterdagochtend om 6.00 uur. „Waarom ’s nachts bidden? Omdat veel christengevangen het vooral ’s nachts erg moeilijk hebben; omdat er ’s nachts meer rust is om geconcentreerd te bidden; omdat de Here Jezus ook ’s nachts bad; en omdat de Vroege Kerk veel ’s nachts bad”, aldus de informatiemap van Open Doors.

Het aantal deelnemers is de laatste jaren „explosief” gegroeid, zegt K. Muurling van Open Doors Nederland. „Deze keer doet een recordaantal mensen mee: zo’n 3000 à 3500, verdeeld over 206 plaatsen.” Vorig jaar waren dat er nog 2500, verspreid over 172 locaties.

Muurling verklaart de „ongekend” grote belangstelling uit „de steeds grotere aandacht die er in ons land is voor het gebed” en het feit „dat mensen blijkbaar aan het idee van een ”Nacht van gebed” gewend raken.”

De nacht staat in nauw verband met de ”Zondag voor de lijdende kerk”, die komende zondag voor de zestiende maal wordt gehouden. Op deze dag -de zondag na Pinksteren- wordt aandacht geschonken aan vervolgde christenen over de hele wereld.

In de achterliggende tijd heeft Open Doors zo’n 1100 informatiemappen verstuurd aan gemeenten „van allerlei signatuur”, aldus Muurling. Daarin is onder meer een preekschets opgenomen van de hand van ds. E. Veenhuizen, voormalig voorzitter van de Evangelische Alliantie, over ”Zalig de vervolgden…?”

Op dit moment worden christenen in zo’n veertig landen vervolgd, stelt de hulporganisatie vast. Vooral in China, veel moslimlanden -waaronder Saudi-Arabië- en Latijns Amerika hebben zij het zeer zwaar te verduren.

Na 11 september is, constateert Open Doors, de belangstelling voor de Bijbel in de moslimwereld „met sprongen toegenomen. Veel landen zijn echter net zo gesloten voor de Bijbel als voorheen de communistische landen. Ook hier ligt dus een dankbare -en moeilijke- taak voor ons.”

Speciale aandacht vraagt de stichting voor mensen in Turkmenistan, Pakistan en Peru. „Ayub Masih uit Pakistan zit al zes jaar onschuldig gevangen omdat hij de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Het hooggerechtshof bespreekt zijn zaak rond deze zondag. Bid voor hem.” „Bid ook dat David de Vinatea uit Peru, die sinds november 1995 in de gevangenis zit op valse beschuldiging, vervroegd wordt vrijgelaten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer