Kerk & religie

„Voorgangers Engeland debet aan secularisatie”

Het onvermogen van voorgangers om het christelijk geloof uit te leggen en te verdedigen en zich verantwoordelijk te voelen voor de kerkleden is een van de oorzaken waarom de Britten de kerk massaal de rug toekeren. Dat blijkt uit een onlangs gepresenteerd onderzoek van het Britse Ecumenical Research Committee (ERC).

Kerkredactie
21 July 2005 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

Voor het onderzoek zijn meer dan 14.000 personen van „alle Britse kerkelijke denominaties” ondervraagd. Veel respondenten gaven aan dat hun voorganger zelf nauwelijks meer in het christendom gelooft. „De voorgangers doen weinig om ons ervan te overtuigen dat God bestaat. Laat staan dat ze de redenen voor de maagdelijke geboorte en de opstanding van Jezus verklaren.”

De predikanten krijgen ook scherpe kritiek op het preken zelf. Het rapport van het ERC meldt dat veel kerkgangers klagen over een „goedkoop preekje” dat „onverstaanbaar” is en zonder enige „echte overtuiging of eerbied” wordt voorgedragen. Een echtpaar van middelbare leeftijd schreef: „Wij zijn gewend om met weinig verwachting naar de kerk te gaan. We komen terug met niets. Dit is nu veranderd. We gaan met geen verwachting en komen terug met iets. Waar wij om vragen zijn diensten waarin met overtuiging en diepe liefde voor Christus wordt gepreekt.”

Het rapport meldt verder dat er „in de gemeenten een honger is naar een beter verstaan van een groot aantal relevante geestelijke onderwerpen.” Veel christenen verwachten dat die honger in de kerk gestild kan worden. Dat blijkt echter tegen te vallen. Regelmatig klagen de ondervraagden erover dat zij alleen „politieke en sociale redevoeringen” moeten aanhoren, „met weinig geestelijke relevantie.”

De onderzoekers kregen veel reacties die gingen over de invulling van de eredienst en de liturgie. Sommigen pleiten voor een traditionele liturgie, anderen daarentegen zijn een voorstander van een modernere invulling van de eredienst. Vrijwel iedereen was het er echter over eens dat diensten waarin entertainment belangrijker is dan oprechte lofprijzing het meest „ontmoedigend” zijn.

In het door het ERC gepresenteerde rapport pleiten veel respondenten voor een prediking waarin meer nadruk wordt gelegd op Gods heiligheid en de betekenis daarvan voor individuen en naties. Die boodschap is volgens de ondervraagden in de afgelopen decennia langzamerhand vervangen door een eenzijdige verkondiging dat God „liefde is en niets meer.”

Ongeveer 75 procent van de ondervraagden ziet het ontbreken van een oproep tot heilig leven als een verklaring voor de afnemende christelijke invloed in het Verenigd Koninkrijk. „Velen die gewend zijn een kerkdienst te bezoeken zijn vervuld met onverschilligheid”, aldus het rapport. „Zij zien niet langer het belang in van kerkbezoek, omdat hun is verteld dat „God toch van me houdt”, of ze nu wel of niet de kerk bezoeken en hun leefwijze veranderen. Waarom zouden ze moeilijk doen?”

In reactie op de toenemende secularisatie in Groot-Brittannië antwoorden veel ondervraagden dat zij willen dat de kerken ingaan op „de vele redenen waarom geloof in God en het christendom belangrijk is en een uitdaging voor een twijfelende natie.” Een respondent schreef: „Het is een mythe dat de burgers van dit land het christendom hebben verworpen; er is hun gewoon niet genoeg over verteld om het aan te nemen of te verwerpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer