Binnenland

Vlagtwedde steunt nieuw asielbeleid

De gemeenteraad van Vlagtwedde gaat akkoord met afspraken van de burgemeester met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Regioredactie
21 July 2005 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

Dat houdt in dat burgemeester J. Broertjes zich inspant om te voorkomen dat asielzoekers vanuit het vertrekcentrum in Ter Apel, dat onder Vlagtwedde valt, buiten het centrum gezet worden, maar dat hij dat niet voor de volle honderd procent kan garanderen. Dit bleek woensdagavond tijdens een raadsvergadering.

Vorige week sprak de gemeenteraad uit dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer vanuit het vertrekcentrum in Ter Apel op straat gezet zouden mogen worden. De raad sommeerde de burgemeester daarover afspraken te maken met het COA. De fracties waren verontrust toen bleek dat tot half juni circa zestig bewoners van het vertrekcentrum die niet naar hun land van herkomst konden worden overgebracht, noodgedwongen moesten vertrekken uit het centrum. Volgens de raad was juist bij de komst van een vertrekcentrum naar Ter Apel in juni vorig jaar afgesproken dat er geen asielzoekers op straat gezet zouden worden.

Woensdagochtend al maakte de burgemeester bekend dat er met het COA nadere afspraken zijn gemaakt. Tijdens de vergadering van woensdagavond zegde Broertjes toe dat hij deze afspraken in de toekomst voortdurend laat controleren door een onafhankelijk persoon.

De situatie in het vertrekcentrum in Ter Apel escaleerde begin deze maand toen elf uitgeprocedeerde asielzoekers in hongerstaking gingen. Tot maandagavond laat waren nog vijf asielzoekers in het vertrekcentrum in hongerstaking. Volgens Broertjes zijn dat er nu nog vier. Enkele dagen voor deze hongerstaking was het al onrustig in het centrum door overplaatsingen van enkele Iraniërs naar uitzetcentrum Zestienhoven en misverstanden daarover.

Vier fracties in de Provinciale Staten van Groningen gingen zich met de kwestie bemoeien. Zij schreven in een verklaring dat er sprake is van een „ontoelaatbare situatie” in vertrekcentrum Ter Apel. PvdA, ChristenUnie, SP en GroenLinks, die samen een meerderheid vormen in de Groningse Staten, riepen anderhalve week geleden de Tweede Kamer ertoe op een parlementair onderzoek in te stellen naar de gang van zaken in de vertrekcentra in Nederland.

Het vertrekcentrum in het Groningse Ter Apel werd in juli vorig jaar geopend om asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn voor te bereiden op hun vertrek uit Nederland. Sinds de opening verbleven er 268 mensen. In totaal vallen 26.000 vluchtelingen die voor april 2001 in Nederland aankwamen onder deze terugkeerregeling.

Als zij geen verblijfsvergunning krijgen, kunnen ze met financiële steun terugkeren. De twee terugkeerfases hebben een looptijd van in totaal zestien weken. Als mensen dan niet zijn teruggekeerd en de overheid hen niet onder dwang het land uit kan zetten wegen het ontbreken van de juiste documenten, komt er een einde aan de opvang. De illegalen worden gesommeerd Nederland te verlaten. Of, en zo ja hoe deze uitgeprocedeerde asielzoekers dat doen, is onduidelijk. Vermoedelijk verdwijnen velen in de illegaliteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer