Visumaanvraag in Israël moeizaam
Protestantse en evangelische organisaties ondervinden momenteel grote problemen bij het verkrijgen van verblijfsvergunningen voor hun personeel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigert in veel gevallen visa af te geven voor personeel van christelijke instituten.
Dat bleek op de jaarvergadering van de Verenigde Christelijke Raad in Israël (UCCI) in de Joods-messiaanse mosjav Yad HaShmonah, ten westen van Jeruzalem. Het gaat met name om visa voor betaald personeel. Het ministerie meldt dat er recentelijk veel nieuwe kerken uit de hele wereld trachten afgezanten naar het heilige land te zenden. Het checken van de aanvragen zou meer tijd kosten dan voorheen. Het ministerie heeft ook te kennen gegeven dat christelijke organisaties net zo goed Israëlisch personeel kunnen aannemen.
De UCCI heeft het ministerie van Godsdienstzaken aangeboden behulpzaam te zijn bij het screenen van aanvragen voor verblijfsvergunningen van christenen uit landen die nog geen vertegenwoordiging in Israël hebben. Dit ministerie moet aanbevelingen geven aan het ministerie van binnenlandse zaken voor het afgeven van visa. Rev. Charles Kopp van de UCCI merkte op dat het huidige personeel op het ministerie van Godsdienstzaken „geen flauw benul heeft wat het christendom inhoudt.”
Door de visaproblemen ondervinden kerkelijke, sociale en educatieve organisaties hinder bij de uitvoering van hun taak. De personeelsleden hebben problemen bij het plaatsen van kinderen op scholen en met het vinden van huizen, omdat huurcontracten meestal voor een jaar worden afgesloten. De UCCI wil ook betere toegang voor geestelijken tot ziekenhuizen en gevangenissen.
De UCCI heeft inmiddels de Israëlische advocaat Yuval Yerushalmi in dienst genomen om haar belangen te behartigen. Deze sloot niet uit dat sommige gevallen voor het hooggerechtshof zullen verschijnen. De leden van de UCCI gaven het bestuur toestemming de contributies te verhogen als dat nodig is om de juridische procedures in gang te zetten.
Tijdens de bijeenkomst werd ds. Charles Kopp unaniem tot voorzitter gekozen. Deze voorganger van de internationale evangelische Narkiss Straat Congregatie in Jeruzalem heeft deze functie in het verleden al vier keer eerder vervuld. Hij vervangt ds. Ray Lockhart, de directeur van de Israëlische Trust van de Anglicaanse Kerk (ITAC). Ds. Lockhart keert na een verblijf van dertien jaar in Israël terug naar Engeland.
In zijn jaarverslag wees ds. Lockhart erop dat de verschillen van visie tussen christenen in het heilige land in het verleden veelal een kerkelijke en theologische achtergrond hadden. Er bestond bijvoorbeeld een kloof tussen rooms-katholieken en protestanten en tussen mensen met een orthodoxe en liberale uitleg van de Heilige Schrift. Tegenwoordig echter is ook de vraag naar Gods handelen met Israël een breekpunt onder christenen. Deze kwestie behoeft volgens ds. Lockhart een „constructieve, niet-emotionele dialoog.” De UCCI kan daartoe volgens hem het initiatief nemen.