Binnenland

Burgemeester: op straat zetten niet te voorkomen

Het is niet uit te sluiten dat in de toekomst uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel (gemeente Vlagtwedde) op straat worden gezet. Dat schrijft burgemeester J. Broertjes van Vlagtwedde in een brief aan de gemeenteraad. Volgens de burgervader zullen er wel minder betrokkenen dan voorheen uit het vertrekcentrum worden gezet.

ANP
20 July 2005 15:50Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

De raad van de Groningse gemeente bepaalde vorige week dat er geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer op straat gezet mogen worden. Ook gaf de gemeenteraad de burgemeester opdracht te overleggen met het ministerie van Justitie, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie– en Naturalisatiedienst IND over de vraag hoe kan worden voorkomen dat vanuit het vertrekcentrum Ter Apel mensen op straat worden gezet.

Broertjes laat in de brief weten dat hij hierover overleg heeft gehad. Daarbij zijn volgens hem nieuwe werkafspraken gemaakt. „Op basis hiervan is de wederzijdse verwachting dat er minder uitgeprocedeerde asielzoekers op straat worden gezet. Wel moet hierbij opgemerkt worden, dat het op straat zetten van mensen niet uitgesloten kan worden".

Verder laat de burgemeester weten dat hij na overleg met de driehoek heeft besloten geen politie meer in te zetten bij het uitzetten. Deze benadering sluit volgens hem aan bij de werkwijze van de vier grote gemeenten. Woensdagavond komt het antwoord van de burgemeester aan de orde tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering.

De fractie van GroenLinks laat in een reactie weten de toezeggingen van de burgemeester onvoldoende te vinden. Volgens fractievoorzitter J. Overduin mag het op straat zetten van mensen nooit een onderdeel van beleid zijn. Volgens hem zijn er andere burgemeesters die zich nog meer inspannen om dit te voorkomen. Andere partijen waren nog niet voor commentaar bereikbaar.

Tot maandagavond laat waren nog vijf asielzoekers in het vertrekcentrum in hongerstaking. Volgens Broertjes zijn dat er nu nog vier.

Justitie sluit zich aan bij de burgemeester. Een woordvoerder van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) laat woensdag weten dat justitie er alles aan doet om deze mensen te begeleiden bij hun terugkeer. „Maar als ze niet willen, kunnen we niet eeuwig in de opvang voorzien". Justitie zegt coulant te zijn tegen personen die niet tijdig hun terugreis kunnen regelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer