Geen strafbare feiten bij beursgang World Online
De top van World Online heeft zich anderhalf jaar geleden bij de beursgang van de internetaanbieder niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Tot die conclusie komt beurswaakhond STE, dat met het openbaar ministerie onderzoek heeft gedaan naar de beursintroductie van WOL.
De STE bevestigt dat zij de betrokkenen een brief met haar bevindingen heeft gestuurd. „Het onderzoek geeft geen aanleiding tot commentaar, dan wel tot het nemen van nadere stappen”, liet een woordvoerder dinsdag weten.
Fractie
De koers van WOL kelderde kort na introductie op de Amsterdamse beurs. Belangrijke oorzaak was de handelwijze van topbestuurder Nina Brink. Zij bleek al maanden voor de beursgang een deel van haar aandelenpakket tegen een fractie van de introductiekoers te hebben verkocht aan de Amerikaanse investeerder Baystar, terwijl dat niet duidelijk in het prospectus stond vermeld. Ook het uiteenspatten van de ICT-luchtbel zorgde voor een val van de WOL-koers.
World Online slaagde er in de daaropvolgende maanden niet in zich van deze klappen te herstellen. Nina Brink zag zich gedwongen terug te treden, gedupeerde beleggers startten juridische procedures en uiteindelijk werd de internetprovider eind vorig jaar verkocht aan het Italiaanse Tiscali.
Het vrijpleiten van de WOL-top betekent niet dat het hele dossier gesloten kan worden. De STE en het OM richtten zich bij hun onderzoek niet alleen op de bedrijfsleiding van World Online, maar op alle betrokken partijen bij de beursgang. De beurswaakhond wilde gisteren niet aangeven of die andere partijen (emissiebegeleiders ABN Amro en Goldman Sachs, grootaandeelhouder Reggeborgh Beheer, Baystar) ook zijn vrijgepleit. Het OM zag eind juli al af van de strafrechtelijke vervolging van de persoon Nina Brink.
Misleid
Volgens advocaat G. Spong, die met de collega’s O. Hammerstein, B. van der Goen en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) claims voorbereidt op World Online en de begeleidende banken zoals ABN Amro, betekent het onderzoek van de STE „geenszins” het einde van de acties van gedupeerde beleggers. Er bestaat nog altijd de mogelijkheid bij het gerechtshof in Amsterdam beklag te doen over de beslissing van het OM Nina Brink niet te vervolgen.
De VEB blijft de ingeslagen civiele weg vervolgen. Zij hoopt te bewijzen dat beleggers door de banken, WOL en verkopende aandeelhouders zijn misleid. Directeur P. de Vries had liever wel gehad dat er strafbare feiten waren geconstateerd, omdat dit zijn zaak had ondersteund.
ABN Amro wacht de verdere gang van zaken af. Een woordvoerder noemde het niet realistisch het dossier af te sluiten, omdat er nog een aantal juridische procedures loopt.