Buitenland

VS willen India nucleaire hulp geven

Washington is bereid New Delhi te helpen bij de verdere ontwikkeling van de civiele nucleaire industrie van India. Dat beloofde president Bush maandag aan zijn Indiase gast premier Manmohan Singh.

Van onze correspondent
19 July 2005 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:46
WASHINGTON – De Indiase premier Singh werd maandag met veel egards op het Witte Huis ontvangen door de Amerikaanse president George Bush en zijn echtgenote, Laura. De Verenigde Staten en India halen hun banden op diplomatiek, economisch en wetenschappel
WASHINGTON – De Indiase premier Singh werd maandag met veel egards op het Witte Huis ontvangen door de Amerikaanse president George Bush en zijn echtgenote, Laura. De Verenigde Staten en India halen hun banden op diplomatiek, economisch en wetenschappel

Aan samenwerking zijn wel verschillende voorwaarden verbonden. India kan z’n bestaande kernwapens behouden, maar mag geen nieuwe kernwapens testen of militaire kerntechnologie exporteren. New Delhi moet ook internationale inspecties toestaan van al z’n nucleaire faciliteiten.

Deze afspraak gaat alleen door als andere -erkende- kernmogendheden ermee akkoord gaan. Het betekent namelijk in feite een formele uitbreiding van de club van kernmogendheden. Bovendien moet het Amerikaanse Congres akkoord gaan met opheffing van het verbod op nucleaire handel en samenwerking met India.

Pluspunt voor Amerika in deze afspraak is dat India voor het eerst bereid is zich te onderwerpen aan internationale controles. Pluspunt voor India is dat het land internationaal erkend wordt als kernmogendheid. Dit was een belangrijk punt op de agenda van premier Singh bij zijn bezoek aan Washington, waar hij maandag met ongebruikelijk veel eerbetoon werd ontvangen.

Minder succesvol was de Indiase regeringsleider in zijn poging om president Bush ervan te overtuigen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet worden uitgebreid, waarbij India een van de nieuwe permanente leden daarvan zou worden. Washington liet vorige week echter weten voorlopig niets te voelen voor een voorstel van India, Japan, Brazilië en Duitsland om de Veiligheidsraad onder meer met deze vier landen uit te breiden.

Amerika wordt hier gesteund door China, dat ook weinig voelt voor uitbreiding van de éliteclub van permanente leden van de Veiligheidsraad met twee Aziatische rivalen, namelijk India en Japan. Ondanks deze tegenslag voor Singh roemde hij samen met president Bush maandag de „nauwe betrekkingen” tussen beide landen.

Sinds de samenwerking van Amerika met Pakistan in de strijd tegen het internationaal terrorisme na de septemberaanslagen van 2001 zijn de betrekkingen tussen New Delhi en Washington danig bekoeld. Washington probeert daarin nu verandering te brengen, uit vrees voor een te nauw bondgenootschap tussen India en China, dat ten kosten zou kunnen gaan van de Amerikaanse invloed in Azië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer