Binnenland

Mandela geëerd met buste in Vredespaleis

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft maandag, op zijn 87e verjaardag, een eigen borstbeeld gekregen in het Vredespaleis in Den Haag, waar het Internationaal Gerechtshof zetelt.

ANP
19 July 2005 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:46
DEN HAAG – Brigitte Mabandla, de Zuid Afrikaanse minister van Justitie, vouwde maandag de Zuid Afrikaanse vlag op na de onthulling van het borstbeeld van Nelson Mandela. De voormalige Zuid Afrikaanse president heeft op zijn 87e verjaardag een eigen bors
DEN HAAG – Brigitte Mabandla, de Zuid Afrikaanse minister van Justitie, vouwde maandag de Zuid Afrikaanse vlag op na de onthulling van het borstbeeld van Nelson Mandela. De voormalige Zuid Afrikaanse president heeft op zijn 87e verjaardag een eigen bors

Mandela wordt daarmee door de Carnegie Stichting, de eigenaar van het Vredespaleis, en Zuid-Afrika geëerd als wereldwijd icoon voor vrede, gerechtigheid en verzoening.

De Zuid-Afrikaanse minister van Justitie, Brigitte Mabandla, onthulde het bronzen beeld samen met Mandela’s 30-jarige kleindochter Tukwini Mandela en Priscilla Jana, vertrekkend Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Nederland. Dit gebeurde onder belangstelling van vele genodigden, onder wie oud-premier Wim Kok.

Mandela kon niet zelf aanwezig zijn, omdat in eigen land zijn verjaardag ook met festiviteiten wordt gevierd. Kleindochter Tukwini las een verklaring van haar vermaarde opa voor waarin hij aangaf diep vereerd te zijn met de erkenning.

VN-baas Kofi Annan liet ook een persoonlijke verklaring voorlezen waarin hij de wijsheid van Mandela prees waarmee hij Zuid-Afrika in de jaren negentig vreedzaam liet veranderen in een moderne democratie. „Hij inspireert miljoenen mensen over de hele wereld van alle generaties en ook de komende”, aldus Annan.

Ook oud-minister en voorzitter van de Carnegie Stichting, Hans van den Broek, en minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) prezen zijn „integriteit, vechtlust en zijn onverwoestbare geloof in het goede van de mens.” Verdonk zei in haar beleid geïnspireerd te zijn door Nelson Mandela.

De Zuid-Afrikaan zat tijdens het apartheidsregime 27 jaar in de gevangenis. In 1990 werd hij vrijgelaten door het hervormingsgezinde bewind waarna hij vier jaar later president werd. Tukwini is een van de 21 kleinkinderen van Mandela, die ook al 5 achterkleinkinderen heeft. Het is de eerste keer dat zij een plechtigheid voor haar opa waarnam, zei de trotse Tukwini na afloop. Zelf is ze niet politiek actief. Ze werkt in de marketing.

Het beeld van Mandela, dat is gemaakt door beeldhouwer Alexander Taratynov uit Maastricht, komt naast de buste van Mahatma Gandhi. Het bedrijfsleven heeft de gift mede gesponsord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer