Kerk & religie

„Getuigenis is zaak van ontmoeting”

Als we spreken over de uitdaging van het religieus pluralisme, moeten we niet abstract over waarheden spreken, maar over een Persoon: Jezus Christus. Van Hem moeten we getuigen in de ontmoeting met individuele mensen. Dat pleidooi voerde C. W. Burger van de Zuid-Afrikaanse NG-Kerk maandag tijdens de assemblee van de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR) in Utrecht, die tot en met volgende week dinsdag duurt.

Kerkredactie
19 July 2005 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

De kwestie van het religieus pluralisme houdt de GOR al meer dan tien jaar bezig. De raad wil een middenweg bewandelen tussen „radicaal exclusivisme” en „vaag inclusivisme.”

Tijdens de laatste assemblee in Indonesië in 2000 kwam deze kwestie aan de orde en heerste hierover een „Babylonische spraakverwarring”, zei het Nederlandse PKN-delegatielid Martha Frederiks. „De een verstond er de multireligieuze samenleving onder, een ander de theologie van de religies -hetzij exclusief hetzij inclusief ingevuld-, weer anderen zagen er een verwijzing in naar Gods algemene openbaring in de wereld.”

Frederiks wilde het religieus pluralisme definiëren in termen van „dialoog, getuigenis en tegenwoordigheid van God”, waarbij de laatste term moet worden opgevat als: getuigen van de liefde van Christus.

Onder algemene openbaring verstond Frederiks „Gods manifestatie in wereld en geschiedenis.” God is door mensen te kennen omdat er sporen van Hem aanwezig zijn in de schepping, zo argumenteerde zij vanuit het gedachtegoed van de zendingstheoloog J. H. Bavinck. De tegenwoordigheid van God is een van de dimensies van het christelijk getuigenis, naast dialoog, diaconaat en evangelisatie. Openbaring vindt volgens haar altijd plaats in concrete situaties, in een concrete ontmoeting met individuele personen.

Het Zuid-Afrikaanse delegatielid Burger zei dat we erg voorzichtig moeten zijn om bepaalde ideeën uit de Bijbel te halen en die uit te bouwen tot waarheidsclaims. De Bijbel is niet een verzameling van waarheden en gedachten maar weerspiegeling van de ontmoeting van God met mensen. Jezus Christus is niet een idee of een waarheid, maar een Persoon. Hem te volgen en van Hem te getuigen is de kern van het christelijk getuigenis.

Dialoog met andere religies betekent volgens de Japanse afgevaardigde Yasunori Ichikawa niet dat christenen ook maar iets inleveren van „de centrale bijbelse leer dat de gekruisigde en opgestane Jezus Christus de enige Verlosser van elke mens en van de gehele wereld in alle eeuwen is.” Als christenen bij voorbaat hun eigen geloof relativeren, heeft dialoog volgens de Japanner geen zin.

Tijdens een workshop was te zien hoe het religieuze conflict in Indonesië tussen moslims en christenen zijn tol eist. Uit de getoonde statistieken was duidelijk af te lezen dat de afgelopen vijf jaar steeds meer kerken verwoest zijn. In Indonesië is 88 procent moslim en nog geen 9 procent christen. Wel groeit het aantal christenen in Indonesië sterk, zei de Javaanse christen Kadarmanto. Christenen geven geen ruchtbaarheid aan de groeistatistieken, „om de moslimvrienden niet in verlegenheid te brengen en oorzaak te worden van nog meer wrijvingen en conflicten.”

Hij wees ook op het toenemend aantal conflicten in Sulawesië en Papoea. „Christenen zien de verplichte migratie van Javanen naar Papoea, zoals die door de centrale islamitische regering van Indonesië is opgezet, als een bewust plan om Papoea te islamiseren.”

De Zuid-Afrikaanse theoloog dr. Piet Meiring vond dat gereformeerden wereldwijd de relatie met moslims de komende jaren tot hun prioriteit dienen te maken. Ze moeten daarbij putten uit de „rijke traditie” van de gereformeerde theologie en de ervaringen van zendelingen in islamitische landen. Door te putten uit het werk van grote gereformeerde theologen als (de Nederlanders) Bavinck en Verkuyl en verhalen te verzamelen uit de lidkerken over de contacten met moslims op plaatselijk vlak, kan de GOR volgens Meiring een eigen bijdrage aan het christelijk denken over de dialoog met de islam leveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer