Buitenland

Bush: VS en Europa moeten samen terreur bestrijden

De Amerikaanse president George Bush heeft Europa donderdag tijdens zijn bezoek aan Duitsland opgeroepen samen te werken met de Verenigde Staten in de strijd tegen het internationale terrorisme.

AP
23 May 2002 17:11Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

De Amerikaanse president sprak de Bondsdag toe, nadat hij eerst een onderhoud had gehad met bondskanselier Gerhard Schröder. Aan het begin van een drukke dag werd Bush, die woensdagavond in Duitsland aankwam, door de Duitse bondspresident Johannes Rau met militaire eer ontvangen op het Berlijnse slot Bellevue.

Bush prees in zijn toespraak in de Bondsdag Europa wegens de vooruitgang die is geboekt bij het creëren van een „verenigd, vrij en vreedzaam” continent. Ook de veranderde rol van de NAVO en de sterk verbeterde banden met Rusland kwamen aan bod.

Daarnaast bedankte Bush Duitsland voor de steun in de strijd tegen het terreurnetwerk van Osama bin Laden en de Afghaanse Taliban, al benadrukte hij dat de strijd tegen het terrorisme nog lang niet ten einde is.

Vooral de Iraakse leider Saddam Hussein, die Bush in zijn toespraak „een bedreiging voor de beschaving” noemde, moest het ontgelden. Bush ontkende dat de VS concrete plannen hebben voor een militaire aanval op Irak, maar legde veel nadruk op het gevaar dat volgens hem van de Iraakse leider uitgaat. De internationale gemeenschap, aldus Bush, moet voorkomen dat Saddam allianties vormt met al-Qaida of vergelijkbare terreurgroeperingen.

Tijdens zijn toespraak in de Bondsdag protesteerden drie parlementariërs van de PDS, de voormalige Oost-Duitse communistische partij, tegen Bush en Schröder. ”Mr. Bush and Mr. Schröder stop your wars”, stond er op een spandoek dat de parlementariërs enkele momenten omhoog hielden voordat het werd ingenomen.

Volgens PDS-fractievoorzitter Roland Claus was het protest een eigen initiatief en was er geen toestemming voor gegeven door de partijleiding. Claus verontschuldigde zich later namens zijn partij bij Bush voor het incident.

Bondsdaglid Hans-Christian Ströbele van de Groenen verliet uit protest het parlement toen de Amerikaans president bij binnenkomst een staande ovatie kreeg, wat Ströbele „ongepast” vond. „Deze president staat voor oorlogen, voor de boycot van het Internationale Strafhof en voor een schandalig milieubeleid”, aldus Ströbele.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer was daarentegen positief over de toespraak van Bush tot de Bondsdag en prees de „nieuwe toon” die Bush aansloeg waarin de nadruk volgens Fischer lag op „samenwerking in plaats van rivaliteit tussen de VS en Europa”.

Donderdagmiddag is Bush voor een tweedaags bezoek naar Rusland vertrokken, waar hij met de Russische president Vladimir Poetin een ontwapeningsverdrag zal ondertekenen dat moet leiden tot een forse reductie van het aantal kernwapens in Rusland en de VS. Daarna zal Bush zijn Europese rondreis voortzetten met bezoeken aan Frankrijk en Italië.

Het bezoek van Bush aan Duitsland ging gepaard met de grootste politieactie in Berlijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Tienduizend agenten waren op de been gebracht om anti-Amerikaanse demonstraties in de hand te houden. Desondanks sneuvelden woensdagavond en -nacht in Berlijn vele ruiten en werden 58 mensen aangehouden na confrontaties met de politie, waarbij enkele tientallen agenten licht gewond raakten. Donderdag bleef het grotendeels rustig in de Duitse hoofdstad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer