Binnenland

Meer netwerken moslimradicalen

In Nederland zijn meer netwerken van radicale moslims actief dan tot nu toe werd aangenomen. Door rekrutering neemt hun aantal toe. Naar schatting zijn er nu tien tot twintig groeperingen die in staat moeten worden geacht tot terrorisme.

Redactie politiek
18 July 2005 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:46

Dat blijkt uit een interview met minister Remkes van Binnenlandse Zaken in het tv-programma Spraakmakende Zaken dat zaterdagavond werd uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door het vroegere kamerlid van GroenLinks Paul Rosenmöller.

Remkes baseert zijn taxatie op de maandelijkse analyses van de veiligheidsdienst AIVD. De bewindsman is verantwoordelijk voor de dienst. Volgens hem heeft de AIVD de Hofstadgroep van Mohammed B. redelijk in kaart gebracht, maar is dit niet het enige terroristische netwerk. „Er zitten puur lokale groepen bij en er zitten groepen bij die internationaal vertakt zijn, dan praat je in de orde van grootte over tussen de tien en twintig groeperingen.” Het aantal moslimextremisten wisselt, zo voegde hij eraan toe. Sommigen worden uitgezet, anderen nemen zelf de wijk naar het buitenland. Daar staat tegenover dat de ronselpraktijken onder moslimjongeren voor uitbreiding van het aantal radicalen zorgt.

Remkes spreekt van een „binnenlands probleem.” Net als in Groot-Brittannië gaat de terroristische dreiging volgens hem vooral uit van individuen uit eigen land. „Dat zijn gewoon mensen die hier wonen en die dus vatbaar blijken te zijn voor radicaliseringprocessen.”

Tot nu toe circuleerde een getal van 150 radicale moslims die met terrorisme in verband werden gebracht. Dat aantal is afkomstig van AIVD-baas S. van Hulst. Hij suggereerde twee jaar geleden dat die 150 door zijn dienst werden gevolgd, maar later ontkende hij dat. Volgens ingewijden is dat bij de huidige bezetting van de AIVD ook onmogelijk. Wel zijn ze bij de AIVD bekend. Een netwerk bestaat volgens Remkes al gauw uit twintig personen. Op grond van het jongste interview met Remkes zou dat betekenen dat de AIVD zo’n 200 tot 400 radicale moslims in beeld heeft.

Onder hen bevinden zich ook radicalen met een Nederlandse achtergrond. Een voorbeeld is de 26-jarige Naaldwijkse Martine van den O., die eind juni werd gearresteerd. Ze was samen met Nouredine el F. Hij had bij zijn arrestatie een machinegeweer in zijn tas. Beiden behoren volgens justitie tot de Hofstadgroep. Van den O. heeft zich enkele jaren geleden tot de islam bekeerd. In haar woning vond de politie tal van belastende documenten.

Kamerlid Wilders vindt dat er voor minister Remkes nu alle aanleiding is om zijn „zwakke en dralende antiterrorismebeleid” verder aan te scherpen. Hij is er groot voorstander van om leden van radicale moslimnetwerken preventief op te pakken op het moment dat de AIVD voldoende belastende informatie heeft verzameld.

De PvdA vindt dat het plan van minister Verdonk (Integratie) om radicalisering onder moslimjongeren tegen te gaan, versneld moet worden uitgevoerd. Het duurt volgens de fractie veel te lang voordat serieus werk wordt gemaakt van dit plan om jongeren weerbaar te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer