Akkoord rebellen Atjeh en regering Indonesië
De Indonesische regering en de Atjehse rebellenbeweging GAM hebben een vredesakkoord gesloten. Dat is zondag bekendgemaakt in de Finse hoofdstad Helsinki, waar de twee partijen zes dagen hebben onderhandeld. Het akkoord wordt op 15 augustus ondertekend.
Het akkoord zat op het laatst nog vast op de eis van de rebellen om een provinciale partij te mogen vormen. In Indonesië zijn alleen landelijke partijen toegestaan en de regering had de GAM voorgesteld haar kandidaten onder de vlag van bestaande partijen aan verkiezingen te laten deelnemen. De rebellen wezen dat voorstel echter van de hand. Het laatste punt van onenigheid vormde zaterdag een bepaling uit het ontwerpakkoord die luidde dat de Atjehers „in Atjeh gevestigde nationale partijen” mogen oprichten. De GAM wilde dat het woord nationale werd geschrapt. De regering wil voorkomen dat de rebellen met een eigen, provinciale partij te veel macht krijgen, uit angst dat ze dan alsnog zullen proberen Atjeh onafhankelijk te maken. Om een vredesakkoord mogelijk te maken hebben de rebellen hun onafhankelijkheidseis onlangs laten vallen.
Naar verluidt mogen de rebellen op grond van het uiteindelijke akkoord bij de burgemeestersverkiezingen die in april volgend jaar worden gehouden met eigen kandidaten komen. Ook zou de regering hebben ingestemd met een wijziging in de wet die lokale partijen verbiedt. Het akkoord behelst ook het bestuur over Atjeh, de mensenrechten, amnestie voor en reïntegratie van de rebellen en de vestiging van een waarnemersmissie die onder andere gaat toezien op de demilitarisering van de provincie.
Die missie zal worden gevormd door zeker 350 waarnemers uit Europa en Zuidoost-Azië. Het leger en de paramilitaire politie zijn met 50.000 man aanwezig in Atjeh en de GAM beschikt over 5000 strijders. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zei zondag dat het akkoord de rebellen drie maanden de tijd geeft om zich te ontwapenen. Daarna zal het leger een begin maken met de terugtrekking uit Atjeh, aldus Yudhoyono. De rebellen lieten weten nadat het akkoord is ondertekend een begin te zullen maken met ontwapenen.