Buitenland

In Roemeens Bacau staat het water tot aan de dakranden

Bij de ernstigste overstromingen in dertig jaar zijn in Roemenië tot nu toe zeker vijftien mensen om het leven gekomen. „Ik heb plaatsen gezien waar het water tot aan de daken stond”, zegt coördinator A. Muit van Hulpverlening Christenen in Roemenië (HCR) vanuit het Roemeense Bacau. „Mensen zitten boven op hun huis te wachten op hulp.”

Buitenlandredactie
15 July 2005 23:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:45
Bij de ernstigste overstromingen in dertig jaar zijn in Roemenië tot nu toe zeker vijftien mensen om het leven gekomen. „Ik heb plaatsen gezien waar het water tot aan de daken stond”, zegt coördinator A. Muit van Hulpverlening Christenen in Roemenië (H
Bij de ernstigste overstromingen in dertig jaar zijn in Roemenië tot nu toe zeker vijftien mensen om het leven gekomen. „Ik heb plaatsen gezien waar het water tot aan de daken stond”, zegt coördinator A. Muit van Hulpverlening Christenen in Roemenië (H

Muit, die voor de Nederlandse stichting HCR in de gelijknamige hoofdstad van de provincie Bacau woont, reisde donderdag nog met zijn auto van Boekarest naar Bacau. „We moesten wel terug, al was het haast niet te doen. Over de reis, die je normaal in 3,5 uur maakt, deden we deze keer 7,5 uur. Een halfuur nadat wij over een bepaalde weg waren gereden, liep die helemaal onder. Een dijk was doorgebroken.”

Volgens Muit zijn veel wegen compleet verwoest door de overstromingen. „En niet alleen wegen. We zagen huizen waar het water tot aan de daken stond. Mensen legden overal zandzakken, voorzover dat nog hielp. Vijf of zes plaatsen zijn alleen bereikbaar per helikopter. De verwachting is dat het aantal doden nog stijgt, want er zijn veel vermisten.”

In de stad Bacau richten de overstromingen minder schade aan dan op het platteland, constateert Muit. „Hier en daar staat wel tot een halve meter water, maar het is niet zo hoog als in sommige dorpen. Ons eigen huis en ook het complex waar we werken zijn gelukkig droog gebleven. Beide gebouwen liggen wat hoger.”

Anderhalf jaar geleden, in februari 2004, kreeg Roemenië ook te kampen met ernstige overstromingen en vooral met hevige sneeuwval. Muit werd toen bedreigd door mensen die door de omstandigheden in schrijnende situaties verkeerden. Het aantal hulpvragen kon de HCR toen lang niet aan.

„Nu is er gelukkig nog geen sprake van bedreigingen”, zegt de hulpcoördinator. „Daar is de paniek op dit moment nog te groot voor. Maar als de situatie volgende week rustiger wordt, verwacht ik wel een stijging van de hulpvragen. Ook ditmaal echter zullen we het aantal nooit aankunnen. Het gaat over duizenden huizen, duizenden gedupeerden. Maar we doen wat we kunnen en hopen ook op de solidariteit van de Roemeense bevolking.”

Positief is volgens Muit dat de Roemeense regering adequaat inspeelt op de noodsituatie. Donderdag vroeg de Roemeense premier Calin Tariceanu om buitenlandse hulp. De regering wil 20 miljoen euro uit het Europese structuurfonds gebruiken voor herstel van de schade. „Bij de vorige overstromingen was er geen sprake van buitenlandse hulp. Nu komt de hulp veel sneller op gang.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer