Binnenland

‘Radicale’ imams mogen nog blijven

De twee imams van de al-Fourquaan-moskee in Eindhoven hebben volgens de Amsterdamse rechtbank een redelijke kans hun verblijfsvergunning te houden. Dit betekent dat zij de verdere procedure in Nederland mogen afwachten. Ondanks deze tegenslag voor minister Verdonk wil ze opnieuw een persoon het land uitzetten.

Binnenlandredactie
15 July 2005 22:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

De twee imams, de Keniaan Mohammed Mahmoud en de Bosniër E. Bersham, hadden in een spoedprocedure om een voorlopige voorziening gevraagd. De rechtbank oordeelde vrijdagmiddag dat ze een redelijke kans hebben bij het aanvechten van de intrekking van hun verblijfsvergunning.

Voor Mahmoud was het intrekken van zijn verblijfsvergunning al opgeschort, omdat hij wegens zijn gezinssituatie onder het Europees verblijfsrecht valt. Hij is getrouwd met een Zweedse. Het intrekken van de verblijfsvergunning van Bersham blijft wel van kracht. Alleen heeft hij door de voorlopige uitspraak van de rechter meer kans van slagen om zijn vergunning te behouden.

De twee imams waren eerder door Verdonk illegaal verklaard, omdat ze radicaal zouden zijn. Zij had de imams laten weten dat ze de procedure niet in Nederland mochten afwachten. De rechter oordeelde echter dat er onvoldoende grond is om te concluderen dat er een actuele en concrete dreiging voor de nationale veiligheid is en daarom mogen de imams de procedure wel in Nederland afwachten.

Een derde geestelijke die ook illegaal werd verklaard en preekte in de al-Fourquaan-moskee, heeft geen bezwaar aangetekend, omdat hij al niet meer in Nederland was en ook niet meer terug wilde.

De imams van de al-Fourqaanmoskee vormen volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een gevaar voor de nationale veiligheid. De dienst baseert zich op ambtsberichten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), die meent dat de imams willens en wetens bijdragen aan de radicalisering van moslims in Nederland. Volgens de AIVD zou een van de twee imams ook binnen de moskee hebben gerekruteerd voor de jihad, de gewapende strijd tegen de ongelovigen.

Volgens M. Wijngaarden, advocaat van de imams, zijn cliënten tevreden met de voorlopige uitspraak. De imams hebben altijd alle beschuldigingen van radicalisering van de hand gewezen.

Ernstige bedreiging
Ondanks de tegenslag voor minister Verdonk wil ze de 37-jarige Algerijn Abdelkader D. het land uitzetten, omdat hij een ernstige bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid. De bewindsvrouw heeft hem tot ongewenste vreemdeling verklaard en zijn voorlopige verblijfsvergunning ingetrokken.

D. is met een Nederlandse vrouw gehuwd en zit in vreemdelingenbewaring in Eindhoven. Hij gaat in beroep tegen zijn dreigende uitzetting. Het besluit van Verdonk is gebaseerd op informatie van de AIVD.

Welingelichte bronnen stellen dat de man zich onder meer heeft beziggehouden met het ronselen voor internationale terroristische netwerken. Dat is op zich strafbaar. Verdonk heeft ervoor gekozen de man vreemdelingrechtelijk aan te pakken, aldus haar woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer