Buitenland

„Steun voor Bin Laden neemt af”

In verschillende moslimlanden daalt de steun voor Osama bin Laden. Vooral in moslimlanden die zelf het slachtoffer van aanslagen zijn geweest, zoals Indonesië, Marokko en Turkije, is de steun voor de al-Qaida-leider flink afgenomen. Dat blijkt uit een opinieonderzoek in opdracht van Pew Research Center in Washington. Het onderzoek had vóór de aanslagen in Londen plaats.

Buitenlandredactie
15 July 2005 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

In Libanon nam het percentage mensen dat zelfmoordaanslagen en andere vormen van geweld ter verdediging van de islam gerechtvaardigd vindt af van 73 procent in de zomer van 2002 tot 39 procent nu. Ook in Marokko daalde het percentage flink: van 40 procent een jaar geleden tot 13 procent nu. In Jordanië nam het percentage licht toe, maar het aantal Jordaniërs dat terreuraanslagen tegen Amerikanen en hun bondgenoten in Irak goedkeurt, nam af: van 70 procent in maart 2004 tot 49 procent nu. Ook in Pakistan, Turkije en Marokko daalde dit percentage.

De meeste mensen in Libanon, Pakistan, Turkije, Jordanië en Indonesië hebben wel nog steeds een negatief beeld van de Verenigde Staten.

De meerderheid van de Marokkanen en de Pakistanen ziet moslimextremisme als een grote bedreiging voor het eigen land, net als bijna de helft van de mensen in Indonesië en Turkije. In Libanon en Jordanië zijn slechts weinigen het hiermee eens. Zo’n driekwart van de Amerikanen, Britten, Fransen, Duitsers, Nederlanders, Spanjaarden en Russen zegt bezorgd te zijn over de opkomst van het moslimextremisme. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders (51 procent van de ondervraagden) als enigen een overwegend negatief beeld hebben van moslims. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten geeft 22 procent van de ondervraagden aan een negatief beeld te hebben van moslims. In Duitsland gaat het om 47 procent.

Ondanks de angst voor terrorisme staat in Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Rusland een meerderheid welwillend tegenover islamieten. Voor Spanje en Polen geldt dat in iets mindere mate. In Nederland en Duitsland keerde de publieke opinie zich tegen de moslims.

In Nederland, Duitsland en Frankrijk is een meerderheid van de bevolking voor het verbieden van de hoofddoek op openbare scholen, een maatregel die in Frankrijk al is ingevoerd.

In het islamitische Jordanië blijkt 100 procent van de bevolking problemen te hebben met de joden, in Libanon 99 procent en in Marokko 88 procent. Ook heeft 61 procent van de Marokkanen moeite met christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer