Binnenland

Kinderdijk zet alles op alles om molens te bewaren

Twee mannen in het bakje van een hoogwerker zwoegen ter hoogte van de molenkap met een lasapparaat. Water uit een slang houdt de rieten kap van de monumentale Bezoekersmolen nat. Er zou zomaar een vonk van het lassen op het riet kunnen overspringen. Donderdag begonnen de preventieve werkzaamheden aan de molens van Kinderdijk, waarvan kortgeleden bij twee exemplaren de wieken afbraken.

15 July 2005 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

Een werknemer van het lasbedrijf roept vanuit het bakje van de hoogwerker naar beneden. Hij wil wat dichter naar de molen. Zo kan hij beter bij de plek waar gelast moet worden. De twee lassers brengen ter versteviging een extra plaat aan over het zwaarst belaste middengedeelte.

De stichting Werelderfgoed Kinderdijk gaf een lasbedrijf uit Meerkerk de opdracht de wieken van de Bezoekersmolen te controleren. Dat gebeurt met hulp van geluidstrillingen ter hoogte van de lasnaden. Op die manier is het mogelijk zwakke plekken te signaleren. Het is allemaal preventief werk, want met de wieken van de Bezoekersmolen is nog niets gebeurd.

Dat geldt helaas niet voor twee andere molens in het Kinderdijkse. De afgelopen maand braken de wieken van twee van de negentien molens aan de Overwaard en Nederwaard. De twee beschadigde monumentale gebouwen steken als vogels zonder vleugels boven de rietkragen uit.

Dinsdag werd bekend dat de wiek van molen ”7 van de Nederwaard” op 1 juli afbrak door een combinatie van factoren. „De roede -de paal van de wiek- had moeten bestaan uit één plaat. Hij was echter gemaakt uit twee delen”, verklaart H. Bronkhorst, technisch beheerder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. „Bovendien was de spanning op de naden te groot en het laswerk niet helemaal op de juiste manier uitgevoerd.”

De schade aan molen ”2 van de Overwaard”, waar al in juni een van de wieken naar beneden kwam, wordt dit najaar hersteld. Op 18 augustus neemt het bestuur van de stichting een besluit over dezelfde preventieve maatregelen bij de andere molens met zogenoemde Nederwaardroedes. Eerst moet duidelijk zijn of er voldoende geld is voor deze klussen.

Een eerste gulle gift kwam gisteren al binnen bij de officiële start van de herstelwerkzaamheden. Het VSB-fonds -dat behoud van cultureel erfgoed hoog in het vaandel heeft staan- kwam met een „substantieel” bedrag over de brug. Hoe groot het bedrag precies is, wil een woordvoerder van het VSB-fonds niet zeggen.

Een woordvoerder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk noemt het gebaar van het VSB-fonds „geweldig. Het geeft ons de mogelijkheid een doorstart te maken met regulier en achterstallig onderhoud van de molens.”

Hij hekelt de houding van de rijksoverheid. Die stelt zich volgens hem veel te afstandelijk op tegenover Kinderdijk en zijn molens. „De overheid moet veel meer haar verantwoordelijkheid durven nemen.”

Binnenkort gaat de stichting hierover in gesprek met staatssecretaris Van der Laan (Cultuur).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer