Economie

„Verder hervormen landbouw ongewenst”

Het Europese landbouwbeleid wordt hervormd en die vernieuwing moet een kans krijgen wortel te schieten. De roep van lidstaten van de Europese Unie om een verdere hervorming van dat zogenoemde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is „misplaatst.”

ANP
15 July 2005 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

Dat vindt eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw).

„Het blijft spijtig dat sommigen nog steeds terugvallen op het versleten cliché van het GLB als een economische dinosaurus”, aldus de eurocommissaris donderdag in een ingezonden stuk in het Agrarisch Dagblad. Hierin betoogt zij dat de Europese landbouw drastisch aan het vernieuwen is en dat Europa via de landbouwuitgaven eigenlijk een „zeer lage prijs” betaalt voor veilig voedsel van goede kwaliteit en een goed verzorgd landschap.

Het argument voor verdere hervorming is dat nu 40 procent van de EU-begroting naar de boeren gaat. Volgens Fischer Boel is dat een „misleidend” argument, omdat 0,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU voor de landbouw is. Door de vernieuwingen zal dat aandeel tegen 2013 tot 0,33 procent afnemen.

Onder aanvoering van de Britse premier Blair, huidig voorzitter van de EU, wordt de roep om een snellere hervorming van het landbouwbeleid en verlaging van de EU-landbouwuitgaven steeds luider. Ook Nederland staat onder voorwaarden open voor verdere verandering, bleek vorige week uit de brief die minister Veerman (Landbouw) namens het kabinet aan de Tweede Kamer stuurde.

Op dit moment hervormen en het landbouwbudget inkrimpen is voor de eurocommissaris echter „totaal onaanvaardbaar.” Onder de huidige afspraken en hervormingen leveren boeren van de vijftien oude lidstaten van de EU wat de steun uit Brussel betreft ongeveer 10 procent in. Als landbouwsubsidies aan toekomstige lidstaten als Roemenië en Bulgarije uit hetzelfde budget betaald moeten worden, zoals Nederland voorstelt, komt dat neer op een „extra verlaging met bijna 10 procent”, aldus Fischer Boel.

Zij stelt daarom voor volgens de gemaakte afspraken nieuwe hervormingen voor de landbouw na 2013 door te voeren.

Landbouwminister Beckett van het Verenigd Koninkrijk zette donderdag overigens in gesprek met financieel persbureau Bloomberg de Britse hervormingsplannen voor de Europese landbouw in de ijskast. In tegenstelling tot premier Blair verwacht Beckett dat de EU-landbouwuitgaven niet vóór 2014 op de schop gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer