Europa staat stil bij aanslagen Londen
In Groot–Brittannië zijn donderdag de slachtoffers van de aanslagen in Londen van vorige week donderdag herdacht. Miljoenen mensen in het hele land hielden om 13.00 uur twee minuten stilte. Ook in andere Europese landen stond de bevolking stil bij de terreurdaden, die meer dan vijftig mensenlevens eisten.
Premier Tony Blair herdacht de aanslagen in Downing Street, koningin Elizabeth stond buiten Buckingham Palace. In de straten van Londen stond het verkeer zo goed als stil. Op Trafalgar Square in het hart van de Britse hoofdstad stonden mensen bijeen rond een doek met de tekst „One City, One World" (Eén stad, één wereld).
In het hele land deden ook veel moslims mee aan de herdenkingen. Zij lieten daarmee hun afkeuring blijken over de aanslagen, die volgens de autoriteiten vrijwel zeker het werk waren van radicaal islamitische zelfmoordcommando’s.
Ook Nederland stond stil bij de terreurdaden aan de overkant van de Noordzee. Vertegenwoordigers van de koningin, het kabinet en van de Eerste en Tweede Kamer legden kransen bij de Britse ambassade in Den Haag. Na de kranslegging werden twee minuten stilte in acht genomen, evenals in de rest van het land.
In Brussel hielden alle EU–instellingen twee minuten stilte. Ook in andere Europese hoofdsteden, waaronder het vorig jaar maart door terrorisme getroffen Madrid, werden korte herdenkingsplechtigheden gehouden.
Alleen in Rusland werd geen bijzondere aandacht besteed aan de aanslagen. Het Kremlin gaf daarvoor geen verklaring. De voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Russische parlement, Konstantin Kosatsjov, merkte wel op dat er na de gijzeling in Beslan, waarbij in september vorig jaar meer dan driehonderd doden vielen, ook geen gezamenlijke herdenking was in Europa.
Terwijl Groot–Brittannië massaal rouwde om de slachtoffers, ging het onderzoek naar de plagers van de aanslagen onverminderd door. Donderdag doorzocht de politie opnieuw een verdachte woning in Leeds. Een groot aantal huizen, een moskee en een school in de directe omgeving, werden ontruimd.
Eerder deze week deed de politie al een groot aantal invallen in en rond Leeds, waar sommige van de vermoedelijke daders van de zelfmoordaanslagen vandaan kwamen. Woensdag doorzochten antiterreureenheden ook woningen in Aylesbury, ten noorden van Londen.
Volgens de Britse kwaliteitskrant The Times heeft de politie inmiddels ook een sterk vermoeden wie het brein achter de terreurdaden is. Het zou gaan om een dertiger van Pakistaanse afkomst, die het land een dag voor de aanslagen zou hebben verlaten.
De man, die volgens de veiligheidsdiensten al eerder betrokken was bij terroristische activiteiten, zou contact hebben gehad met de daders en daarbij de doelwitten in de Londense metro hebben doorgegeven. Hij heeft hen vermoedelijk ook geleerd hoe zij hun rugzakken vol explosieven tot ontploffing moesten brengen, aldus The Times.
De televisiezender Sky News wist donderdag te melden dat de vierde zelfmoordterrorist een Brit van Jamaicaanse afkomst was. De man, Lindsey Germaine, zou in Luton, in de buurt van Londen, hebben gewoond. Eerder lekte al uit dat de overige drie vermoedelijke daders Britten met een Pakistaanse achtergrond waren.
De politie was donderdag tijdens een persconferentie terughoudend. Volgens een woordvoerder zullen de autoriteiten geen informatie naar buiten brengen of bevestigen, voordat absoluut vaststaat dat die klopt.
Volgens officiële cijfers die Scotland Yard donderdag naar buiten bracht, hebben de aanslagen zeker 53 mensen het leven gekost. Van de honderden mensen die gewond raakten, lagen er donderdag nog 49 in het ziekenhuis. Negen van hen verkeerden in kritieke toestand.