Opinie

Kinderen en internet

Het Europees Parlement is bezorgd over de gevaren van internet voor minderjarigen. Een Frans liberaal parlementslid, De Sarnez, heeft een rapport geschreven dat oproept tot actie om kinderen te beschermen tegen de schadelijke invloed van internet. Ze constateert dat jongeren tegenwoordig meer tijd besteden aan internet dan aan tv en dat een op de drie jongeren bij het chatten lastiggevallen wordt met seksueel getinte opmerkingen en verzoeken.

14 July 2005 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

Volgens De Sarnez bestaan er goede filters die veel problemen bij het internetten kunnen voorkomen, maar ontbreekt het aan de politieke en economische wil om die filters te gebruiken. Verder zouden aanbieders van websites verplicht moeten worden om de inhoud van site te keuren en te voorzien van een symbool. Zoiets gebeurt nu al bij video’s en tv-uitzendingen. Zo’n symbool heeft weliswaar een beperkte waarde en oefent soms zelfs een averechtse werking uit, maar filters kunnen de symbolen herkennen om ongewenste inhoud te weren.

Het rapport van De Sarnez is dinsdagmiddag vrijwel unaniem aanvaard door een van de commissies en zal dit najaar verder besproken worden. Blijkbaar is er brede overeenstemming over de gevaren van internet.

Tegelijk met het voorstel van De Sarnez is er nog een maatregel afgekondigd: niet van het Europarlement maar door een lid van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, dat veel machtiger is. Reding, commissaris voor Informatiemaatschappij en media, heeft de knuppel in het hoenderhok van de internet-tv gegooid. Vóór het eind van dit jaar wil ze nieuwe regels opstellen voor audiovisuele media.

De huidige afspraken dateren uit 1989 en schieten tekort nu er steeds meer digitale tv-kanalen verschijnen. De omroepen houden zich meestal wel aan regels over het uitzenden van films die niet voor kinderogen bestemd zijn - daarvoor is in Nederland het systeem van Kijkwijzer in het leven geroepen. Met de komst van tv en video via internet is er veel veranderd. Gewelddadige en erotische films zijn niet alleen op een laat tijdstip te zien. Daar komt bij dat steeds meer mobieltjes geschikt zijn voor het bekijken van video via internet. Er is dus alle reden om de regels opnieuw onder te loep te nemen.

Het is bemoedigend om te zien dat op Europees niveau de aandacht voor deze gevaren toeneemt. Toch is het nog de vraag wat er daadwerkelijk mee bereikt kan worden. Wetgeving op dit terrein hoort bij de nationale bevoegdheden. Tot nu toe is er in Nederland weinig animo voor het aanscherpen van de regels en ligt de nadruk vooral op zelfregulering. Bovendien zullen alleen internetproviders met voldoende besef voor verantwoordelijkheid daaraan willen meewerken, terwijl anderen uitwijken naar landen waar geen of nauwelijks regels zijn en waar de EU niets te zeggen heeft.

Er is dus nog steeds alle reden om het vertrouwen voor verantwoord internetgebruik niet te stellen op regeltjes en op filters, hoe onmisbaar die ook zijn. Op het terrein van internettoegang via mobieltjes zijn grote veranderingen aanstaande. Omdat sociale controle daarbij ontbreekt, is de noodzaak van gewetensvorming bij jongeren onveranderd hoog.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer