Kerk & religie

Ds. Van der Kraan voorzitter COGG

Ds. P. van der Kraan, hervormd predikant in Bleskensgraaf, wordt de nieuwe voorzitter van het COGG (Contact Orgaan Gereformeerde Gezindte). Zijn benoeming gaat in per 31 oktober, tijdens een bestuursvergadering van het COGG.

Kerkredactie
23 May 2002 09:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

Voor die tijd wil de predikant eerst meedraaien in het overlegorgaan om de nodige ervaring op te doen, zei hij vanmorgen desgevraagd. Ds. Van der Kraan (54) volgt ds. C. Blenk uit Delft op, die interim-voorzitter is. COGG-participant de Gereformeerde Bond was dit keer aan de beurt om de nieuwe voorzitter voor te dragen.

Ds. Van der Kraan is lid van de hervormde synode. Binnenkort moet hij deze functie echter neerleggen, omdat de classis Alblasserdam een van de vijftien classes is die volgens de kerkorde verplicht zijn een andere ambtsdrager af te vaardigen. Van 1979 tot 1984 diende ds. Van der Kraan de hervormde gemeente van Woudenberg. Sindsdien staat hij in Bleskensgraaf.

Het COGG bevindt zich in een stroomversnelling. De Gereformeerde Kerken zijn eruit gezet, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt overwegen waarnemer te worden. Ds. Van der Kraan beseft dat de kwestie van de kerkelijke eenheid hoog op de agenda staat van diverse reformatorische kerken. „Ik wil niet te hoog van de toren blazen omdat ook het COGG niet ontkomt aan de malaise van de kerkelijke verdeeldheid. Toch zien we dat er langzamerhand wat gaat gebeuren. Denk maar aan de nauwere contacten tussen de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Bond, hoewel de laatste geen kerk is. De invloed van het COGG is niet meetbaar, maar beide groepen hebben elkaar via het COGG wel beter leren kennen. Ook de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt staan op de drempel. Er zullen de komende tijd zeker stevige vragen worden gesteld, gezien de kritische opmerkingen vanuit de CGK over ontwikkelingen binnen de vrijgemaakte kerken tijdens een recente bijeenkomst in Friesland. Dat zal het debat binnen het COGG ongetwijfeld levendig maken. Ik hoop dat het COGG hierin een rol kan spelen. We hebben elkaar in de nabije toekomst nodig, vooral op het punt van ethische vraagstukken en de plaats van de kerk in de Nederlandse samenleving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer