Kerk & religie

Sri Lanka behandelt omstreden godsdienstwet

Antibekeringswetten staan in Sri Lanka opnieuw op de politieke agenda, nu president Chandrika Kumaratunga de steun van de boeddhisten in het parlement nodig heeft. Een van de regeringspartijen trok zich onlangs terug vanwege een conflict over de besteding van tsunamigelden.

Kerkredactie
14 July 2005 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

Dat meldde de christelijke Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct donderdagmorgen.

De behandeling van twee afzonderlijke antibekeringswetten, ingediend door de minister van Boeddhistische Zaken en de boeddhistische partij Jathika Hela Urumaya (JHU), werd eerder nog uitgesteld omdat de regering zich richtte op dringender zaken, zoals de gevolgen van de tsunami in december.

De Tamil-gemeenschap in Sri Lanka klaagde erover dat een deel van de tsunamigelden niet werd gebruikt voor hulp in het noorden van het land, een gebied dat onder gezag staat van de guerrillabeweging Tamil Tijgers (LTTE).

De LTTE strijdt sinds 1983 voor een onafhankelijke staat op het eiland. Een staakt-het-vuren in 2002 bracht een wankele vrede, maar er ontstond weer onrust toen president Kumaratunga een overeenkomst met de rebellen wilde sluiten om geld voor de slachtoffers van de tsunami te gebruiken voor de noordelijke kustgebieden.

Het plan stuitte vooral op protesten van de boeddhistische meerderheid in het zuiden van het land. Vorige maand moest de politie gas en wapenstokken gebruiken bij protesten van boeddhistische monniken. In de hoofdstad Colombo werden verscheidene andere demonstraties gehouden.

De regering van Sri Lanka zette op 24 juni echter haar handtekening onder een akkoord met de Tamil Tijgers over het delen van ongeveer 2,6 miljard euro aan hulpgelden voor de slachtoffers van de tsunami.

Veel kerkleiders verwelkomen de stap van de regering. Ze zien deze als een goede mogelijkheid om het vredesproces nieuw leven in te blazen. Boeddhistische leiders zijn echter woedend. Monniken van de JHU-partij hebben een „vasten tot de dood” aangekondigd als de regering de overeenkomst niet herroept.

In solidariteit met de demonstranten heeft regeringspartij Janatha Vimukthi Peramuna (JVP) zich uit het kabinet teruggetrokken. Kumaratunga is daardoor genoodzaakt met een minderheid door te regeren. De JVP steunt de JHU in het aanvaarden van nieuwe antibekeringswetten.

Enkele dagen nadat de regering een overeenkomst met de LTTE sloot, diende de minister van Boeddhistische Zaken, Ratnasiri Wickremanayake, de Wet voor de bescherming van religieuze vrijheid in. Die verscheen in de staatscourant, waardoor de wet in het parlement in stemming kan worden gebracht.

Een eerder ontwerp van de omstreden wet stelt dat niemand mag proberen om „iemand tot een andere religie te bekeren” of te helpen bij zijn overgang tot een andere religie. In de praktijk betekent dit dat elke overgang van de ene godsdienst naar een andere illegaal wordt verklaard. Mensen die schuldig worden bevonden aan het overtreden ervan, kunnen maximaal vijf jaar gevangenisstraf tegemoet zien of een boete van maximaal 100.000 roepies (bijna 1000 euro).

Ondertussen gaan aanvallen op christelijke doelen door. De Srilankaanse Nationale Christelijke Evangelische Alliantie (NCEASL) registreerde in de maanden mei en juni elf incidenten waarbij geweld werd gebruikt tegen christenen of christelijke organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer