Buitenland

Britse diplomaten weg uit Pakistan

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, heeft woensdag gezegd dat Groot-Brittannië vanwege de hoog opgelopen spanningen tussen India en Pakistan een deel van zijn diplomatieke corps terugroept uit Pakistan. De diplomaten, hun familieleden en staf zullen direct vertrekken, zei Straw.

Buitenlandredactie
23 May 2002 08:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

De maatregel volgde nadat de Indiase premier, Atal Bihari Vajpayee, de Indiase troepen bij de Pakistaanse grens in Kasjmir had opgeroepen zich gereed te houden voor een „beslissende slag.” Ook andere Britten die in Pakistan verblijven zouden over vertrek moeten nadenken, zei Straw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet strikt noodzakelijke bezoeken aan Pakistan af, zei hij, en maant Britten om zelfs bij dringende redenen niet te gaan als hun veiligheid niet is gewaarborgd.

Straw kondigde dinsdag aan dat hij volgende week naar India en Pakistan gaat om te proberen de ruzie tussen India en Pakistan over Kasjmir te beslechten. Hij noemde de mogelijkheid dat het tot een oorlog komt „reëel en zeer verontrustend. Dit is in potentie het gevaarlijkste conflict waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd, gevaarlijker nog dan het Midden-Oosten”, aldus de Britse minister.

Ook volgens dr. Kristoffel Lieten van de Universiteit van Amsterdam is de kans reëel dat het Indiase leger binnenkort in Kasjmir op grote schaal naar de wapens grijpt. „Het ziet er schrikwekkend uit”, aldus Lieten naar aanleiding van de uitspraken van Vajpayee.

Een kernoorlog is echter onwaarschijnlijk, zegt de Zuid-Azië-deskundige. Beide landen, en zeker Pakistan, beschikken onvoldoende over draagraketten die een kernlading kunnen vervoeren. Bovendien is de kans levensgroot dat India en Pakistan zichzelf in de vingers snijden. „Een stad als Lahore (Pakistan) ligt net over de grens. Als daar een kernbom op valt en de wind staat verkeerd, krijgt India zelf de volle laag.”

Lieten heeft de indruk dat premier Vajpayee met Kasjmir mooi de aandacht kan afleiden van een gevoelige interne kwestie. In de deelstaat Gujarat, waar zijn eigen hindoepartij aan de macht is, werden in maart en april ongeveer 2000 moslims door hindoefanatici afgeslacht. „Dit heeft in het Indiase parlement tot verhitte debatten geleid. Vajpayee staat onder binnenlandse druk en hij kan Kasjmir dus als afleidingsmanoeuvre gebruiken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer