EU–commissie wil hogere straf voor namaakartikelen
De straf op de productie van en handel in namaakartikelen moet in de hele Europese Unie omhoog. De Europese Commissie wil dat de maximale gevangenisstraf minstens vier jaar wordt en dat een boete van 100.000 euro kan worden opgelegd. Dat heeft hij dinsdag in Brussel aangekondigd.
De straf moet gelden, als er sprake is van een criminele organisatie of als de volksgezondheid in het geding is. Volgens vice–voorzitter Frattini (Justitie) nemen de nepproducten toe en is dat schadelijk voor de Europese economie.
Naar schatting 3 tot 9 procent van de Europese handel bestaat uit nepproducten, vermoedt Frattini. Vooral speelgoed is een groeiende bron van piraterij. Tussen 2002 en 2003 is dat bijna 1000 procent toegenomen. „Erg zorgwekkend, want dat treft de veiligheid en gezondheid van kinderen", stelde Frattini.
Voedingsmiddelen en zelfs medicijnen blijken de laatste jaren te worden nagemaakt, aldus de eurocommissaris. De douane vindt regelmatig valse snoepjes, Viagra, parfum, gezichtscrème en auto–onderdelen. „Daarom heeft de Europese Commissie besloten haar spierballen te laten zien met dit voorstel. Dit toont dat het Europa menens is".
Frattini wil ook uitlokking tot de commerciële inbreuken van het intellectuele eigendomsrecht strafbaar laten stellen, net als medeplichtigheid.
Alle 25 EU–landen moeten nog met het voorstel instemmen. Veel landen hebben de piraterij al wel in het Wetboek van Strafrecht opgenomen, maar de maximumstraffen variëren sterk. Volgens de Europese Commissie hebben de strafhoogtes meestal geen gelijke tred gehouden met de enorme toename van de namaakartikelen.