Binnenland

Dijkverlegging stuit op protest

Een plan tot verlegging van de Bergsche Maasdijk bij Drongelen (gemeente Aalburg) stuit op heftige protesten onder de bevolking. Felle kritiek is er ook op het korte tijdpad van de inspraakprocedure en de onduidelijkheid van het plan.

12 July 2005 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

In een bomvolle zaal van het Meeuwense dorpshuis bood gedeputeerde A. Moons van de provincie Noord-Brabant maandagavond haar excuses aan voor de ontstane miscommunicatie.

Hetzelfde deed ook A. Rijsdorp van het bureau Benedenrivieren. Hij bekende aan het begin van de inderhaast geregelde inspraakavond te veel te zijn geconcentreerd op de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier voor de korte termijn, namelijk tot 2015.

Ondertussen wordt er echter ook hard gewerkt aan plannen voor de periode na 2015. Vorige maand pas werd bekend dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat het idee heeft opgevat om de Bergsche Maas ter hoogte van Drongelen drastisch te verbreden. De bedoeling is om een 6 meter hoge dijk aan te leggen parallel aan het Oude Maasje. Het oude stuk dijk zal worden afgegraven.

Op de plankaart wordt niet precies aangegeven waar de nieuwe dijk zal worden aangelegd, omdat het een zogenaamde reservering betreft. Het kabinet besluit hier echter reeds in 2006 over, terwijl de inspraakperiode al op 23 augustus aanstaande definitief sluit.

Veel inwoners van Drongelen blijven nu in het ongewisse of ze daadwerkelijk gedupeerd raken. Woningen die in de toekomst buitendijks komen te liggen, zullen onverkoopbaar worden. Een inmiddels opgericht actiecomité betwijfelt de noodzaak van deze maatregel na 2015, omdat dan onder andere de verbreding door de Overdiepse polder ten zuiden van de Bergsche Maas al gerealiseerd is. Het actiecomité drong aan op uitstel van de beslissing.

Ook wethouder A. Verspuij van de gemeente Aalburg toonde zich verrast. Woensdagavond komt de gemeenteraad in een bijzondere commissievergadering bijeen. Op voorhand stelde de wethouder dat de gemeente erop zal aandringen om het plan te schrappen. Hij vindt dat het ministerie met alternatieve voorstellen moet komen.

Volgens een vertegenwoordiger van de PKB was uitstel van de beslissing procedureel niet meer mogelijk. Wel zouden de inspraakreacties van deze avond en de visie van de gemeente Aalburg nog kunnen leiden tot een correctie.

Gedeputeerde Moons zegde toe dat de provincie zal aandringen op een strakke begrenzing. Zij probeerde de gemoederen te bedaren door te wijzen op het nog niet gereedgekomen rapport Integrale Verkenning Maas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer