Britse politie houdt dertig verdachten in het oog
De Britse politie heeft dertig mensen op het oog die mogelijk bij de aanslagen van donderdag betrokken waren. Volgens de Britse krant The Independent gaat het om Britten en buitenlanders die banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaida of ermee sympathiseren. De politie vermoedt dat een terreurcel van vier tot twaalf personen verantwoordelijk is voor de aanslagen. De Britse autoriteiten hebben maandagochtend het eerste slachtoffer van de bomaanslagen van vorige week in Londen geïdentificeerd.
Onder de verdachten bevindt zich het vermoedelijke brein achter de aanslagen op vier forensentreinen in de Spaanse hoofdstad Madrid, vorig jaar maart. Daardoor kwamen 191 mensen om het leven. De Syriër Mustafa Setmariam Nasar woonde in de jaren negentig in Londen.
De Britse inlichtingendiensten en Scotland Yard hebben hun informatie samengevoegd om tot de lijst met mogelijke betrokkenen te komen. Afgelopen weekeinde zijn ongeveer honderd hoge politiefunctionarissen uit de hele wereld in Londen samengekomen om informatie uit te wisselen.
Voormalige hoofd van de Londense politie John Stevens schreef gisteren in de krant News of the World dat voor hem vrijwel vaststaat dat de daders van de aanslagen de Britse nationaliteit hebben.
Het onderzoek naar de daders richt zich volgens The Times vooral op bewijs dat is verzameld bij het metrostation King’s Cross, waar alle getroffen metrotreinen donderdagochtend langskwamen. De daders hebben zich mogelijk in dit belangrijke station verzameld, om vervolgens in verschillende metrotreinen te stappen en daar hun dodelijke bagage achter te laten. De daders van de aanslagen in vier forensentreinen in Madrid verzamelden zich vorig jaar ook op één plaats voordat de groep zich opsplitste en de leden verschillende treinen namen.
De Londense politie onderzoekt daarom nauwgezet de opnames van bewakingscamera’s rond King’s Cross. De Britse politie heeft internetproviders en aanbieders van mobiele telefonie gevraagd al het e-mail- en sms-verkeer op de dag van de aanslagen in Londen en de dagen daarvoor te bewaren. Op het Britse vliegveld Heathrow zijn gisteren drie personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten, maar zij zijn aan het eind van de avond vrijgelaten.
In totaal zijn tot nu toe 49 lichamen geborgen, maar een onbekend aantal is nog onbereikbaar omdat ze in verwrongen metrowagons vastzitten. Volgens de BBC worden nog circa 25 mensen vermist. Zevenhonderd mensen raakten gewond. In de ziekenhuizen liggen nog 69 gewonden, van wie 15 in kritieke toestand verkeren.
Het uitgaanscentrum van de Britse stad Birmingham is zaterdagavond enige tijd ontruimd geweest na een dreigement dat de Britse politie, zoals zij achteraf zei, geloofwaardig achtte. Circa 20.000 mensen werden geëvacueerd.
„Het zou totaal verkeerd zijn geweest als de politie de dreiging had genegeerd”, zei minister Clarke van Binnenlandse Zaken tegen de BBC. Volgens de bewindsman zal Groot-Brittannië geconfronteerd worden met nieuwe dreigingen zolang de daders van de aanslagen in Londen van donderdag niet zijn gepakt.
Intussen is de alarmfase voor mogelijke terreuraanslagen in Groot-Brittannië hoger dan ooit, omdat de daders van de aanslagen in Londen nieuwe terreurdaden zouden beramen. Volgens de Britse krant The Times van vanmorgen zijn inlichtingendiensten, het leger en de politie in „hoog specifiek alarm”, de op een na hoogste alarmfase.
De hoge waakzaamheid is volgens de krant ingesteld omdat is gebleken dat de aanslagen van donderdag niet door zelfmoorddaders zijn gepleegd.
De Britse autoriteiten hebben vanmorgen het eerste slachtoffer van de bomaanslagen van vorige week in Londen geïdentificeerd. Het gaat om een 53-jarige vrouw, Susan Levy, uit Hertfordshire bij Londen, aldus Scotland Yard. Forensisch deskundigen hebben gezegd dat het dagen tot zelfs weken kan duren voordat de slachtoffers geïdentificeerd zijn.