Teleurstelling over armoedeplan G-8
De zeven rijkste industrielanden en Rusland (G-8) trekken de komende jaren miljarden extra uit voor armoedebestrijding in vooral Afrika. Volgens de Britse premier Blair is er sprake van een „belangrijke stap voorwaarts en een nieuw begin.” Veel internationale hulporganisaties vinden juist dat de G-8 een kans heeft gemist om de levens van veel meer miljoenen Afrikanen te redden.
In de slotverklaring van de top van de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Japan en Rusland staat dat de ontwikkelingshulp voor Afrika per 2010 wordt verdubbeld tot ongeveer 50 miljard dollar per jaar. Door extra toezeggingen van G-8-landen en andere donors komt er per 2010 in totaal 50 miljard extra ter beschikking voor internationale ontwikkelingshulp.
Ongeveer de helft van de extra gelden komt overigens van EU-lidstaten, die daarover al in mei een akkoord sloten. Daarenboven bevestigden de leiders van de G-8 gisteren in het Schotse Gleneagles eerder gemaakte afspraken voor schuldsanering in achttien arme landen.
„Dit maakt geen eind aan de armoede, maar geeft wel de hoop dat de armoede beëindigd kan worden”, zei Blair. „Het verandert de wereld niet morgen al, maar het is een begin.”
Internationale hulporganisaties wezen erop dat er eigenlijk maar 20 miljard dollar aan extra geld wordt uitgetrokken. De rest bestaat vooral uit reeds bestaande fondsen, die nu anders uitgegeven worden.
De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Van Ardenne, noemde de uitkomsten van de top in Schotland „geen mijlpaal.” Volgens haar zijn „wel de bakens verzet in een nieuwe en goede richting.”
Van Ardenne ziet in de uitkomsten geen reden voor de G-8 of andere landen om nu achterover te gaan hangen; de topconferentie moet wat haar betreft fungeren als een „impuls om meer te gaan doen.”
Hulporganisatie Oxfam, waarvan Novib de Nederlandse tak is, wees erop dat de toezeggingen van de G-8 niet voldoen aan de zogeheten millenniumdoelen van de Verenigde Naties voor 2010. „De extra gelden kunnen het leven redden van 5 miljoen kinderen, maar het leven van 50 miljoen andere kinderen zal nog altijd verloren gaan, omdat de G-8 niet zo ver ging als ze hadden moeten gaan.”
Op het vlak van het slechten van handelsblokkades ten behoeve van ontwikkelingslanden, de afschaffing van exportsubsidies en andere maatregelen werden de acht landen het niet eens. Blair zei wel te verwachten dat de subsidies mogelijk al per 2010 afgeschaft kunnen worden. Zo’n stap zou leiden tot een eerlijkere wereldhandel.
Huidig voorzitter van de Afrikaanse Unie, de Nigeriaanse president Obasanjo, reageerde tevreden op de uitkomsten van de G-8. De Zambiaanse onderminister van Financiën noemde de slotverklaring „bemoedigend.”