Kampen vertaalt stadsregister uit vijftiende eeuw
Het uit de vijftiende eeuw stammende stadsregister ”Digestum Vetus” van Kampen wordt vertaald.
Het boek is vooral bekend omdat het is opgesierd met vele honderden tekeningen, vooral van het dagelijkse leven uit die tijd. De vertaling komt op internet te staan.
De stadssecretaris schreef in de vijftiende eeuw alle besluiten en verordeningen van het stadsbestuur in het register op. Peter Henricksz maakte het document uniek door er vele honderden tekeningen bij te zetten.
„Tekeningen van dagelijkse bezigheden en voorwerpen uit die tijd zijn juist uiterst zeldzaam”, zei J. Kummer van de stichting IJsselacademie vrijdag. Het boek wordt mede daarom gezien als een van de belangrijkste schriftelijke bronnen van stedelijke geschiedenis in Nederland.
„Het boek is een gouden bron over het leven in een stad in de Middeleeuwen”, aldus Kummer. „Het bevat een detailopname van het bestuurlijke en juridische reilen en zeilen van de stad van 1448 tot 1478. Het beschrijft onder meer contacten met andere steden en problemen in de openbare orde. Zo staat erin beschreven dat een herberg dicht moet omdat er „dirnen” zitten. Pas als de vrouwen zijn verwijderd, mag de zaak weer open. De stadssecretaris maakte daar dan een tekening bij van een vrolijke tappende herbergier.”
Na 1478 werd de administratie van de stad Kampen gespecialiseerd en ontstonden er aparte registers.
Stichting IJsselacademie initieerde het onderzoek, dat door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen wordt uitgevoerd. Zij onderzoeken de tekeningen op hun kunsthistorische waarde en bekijken de technische staat van het honderden pagina’s tellende boek.
De tekst, opgesteld in een oostelijke variant van Oudnederlands, wordt in het Nederlands vertaald. Zowel de originele als de vertaalde tekst komt samen met de tekeningen op een site te staan, die in oktober 2006 on line gaat. De site is bedoeld voor geïnteresseerden en wetenschappers.
De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de gemeente Kampen subsidiëren het onderzoek.