„Egyptische gezant in Irak vermoord”
Egypte heeft donderdag zijn diplomatieke missie in Irak tijdelijk gesloten nadat bekend was gemaakt dat terroristen de zaterdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad ontvoerde Egyptische gezant Al-Sherif hadden vermoord. De gehele diplomatieke staf moet onmiddellijk uit Irak vertrekken, aldus de Egyptische autoriteiten.
De terreurgroep al-Qaida in Irak maakte donderdag op een radicaal- islamitische website bekend gezant Ihab al-Sherif te hebben geëxecuteerd. Een religieuze rechtbank zou hem ter dood veroordeeld hebben wegens afvalligheid van de islam.
De Egyptische president Hosni Mubarak benadrukte dat Egypte zijn steun aan Irak niet zal intrekken. De ontvoering van Al-Sherif was volgens al-Qaida een vergelding voor het Egyptische voornemen om als eerste Arabische land een ambassadeur in Irak te benoemen. Of Egypte zijn voornemen doorzet, liet Mubarak in het midden. Al-Qaida liet weten zo veel mogelijk ambassadeurs te zullen doden om landen te straffen die de Iraakse regering steunen.
Het is overigens nog onduidelijk of de gezant echt is vermoord. Op de website werden wel beelden van de ondervraging van Al-Sherif getoond, maar geen opnamen van zijn executie. Ook de Egyptische autoriteiten beschikten niet over sluitend bewijs dat Al-Sherif is vermoord.
De Iraakse politie heeft donderdag op de weg tussen de westelijke steden Rawah en Ramadi de onthoofde lichamen van vijf mensen gevonden. Dat heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend, maar het gaat waarschijnlijk om burgers die door het soennitische verzet zijn vermoord omdat ze samenwerkten met de Amerikanen.
In Tirkit, de geboortestad van Saddam Hussein, is donderdag een protest op een confrontatie tussen demonstranten en de politie uitgelopen. De politie opende het vuur op de ongeveer 1000 demonstranten, toen die probeerden het gebouw waar het provinciebestuur zetelt te bestormen. Het protest was gericht tegen de recente moord op gouverneur Ali Ghalib Ibrahim. De demonstranten eisten het vertrek van de ondergouverneur van de provincie Salahuddin en de lokale politiechef omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van Ibrahim. Bij de schietpartij raakten volgens de politie zeker vier demonstranten gewond.
Een nieuwe, aan al-Qaida gelieerde soennitische terreurgroep die onlangs is opgericht door de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi, heeft donderdag zijn eerste aanslag gepleegd. In Doura werd een sjiiet die met de Amerikanen samen zou hebben gewerkt, vermoord. Het ging om een lid van het zogenoemde Badr Korps, een militie die gelieerd is aan de Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak. Het onlangs door Al-Zarqawi opgerichte Omar Korps heeft de oorlog verklaard aan de militie, omdat die verraad zouden hebben gepleegd.
Twee Amerikaanse soldaten zijn donderdag in het oosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad gewond geraakt toen een langs de weg geplaatste bom ontplofte terwijl hun konvooi passeerde.
De Iraakse minister van Defensie, Al-Duleimi, en zijn Iraanse ambtgenoot, Ali Shamkhani, hebben donderdag in de Iraanse hoofdstad Teheran aangekondigd dat hun landen militair gaan samenwerken. Shamkhani zei dat er commissies zullen worden gevormd om samenwerking te regelen bij het opruimen van mijnen en de „modernisering van het Iraakse leger.”
„Niemand kan deze samenwerking tegenhouden”, zei Shamkhani, zonder uitleg te geven. De opbouw van het nieuwe Iraakse leger en de politie is grotendeels in handen van de Verenigde Staten en aangenomen mag worden dat zij bezwaar zouden maken tegen bemoeienis van Iran. Woensdag, de eerste dag van Duleimi’s bezoek, drong Shamkhani erop aan dat de Iraakse regering ervoor zorgt dat de Amerikanen uit Irak verdwijnen. Hun aanwezigheid dient de belangen van Israël, zei hij.
Het optreden van Al-Duleimi, een soenniet die op Defensie werd benoemd om de soennitische minderheid een aandeel in de macht te geven, staat in schrille tegenstelling met dat van zijn voorganger Hazem Shaalan. Die noemde Iran de vijand nummer één van Irak en beschuldigde het land ervan de Iraakse opstandelingen te steunen en terroristen zijn grens te laten passeren.
Een van de advocaten van Saddam Hussein, Ziad al-Khasawneh, heeft donderdag zijn ontslag ingediend. Volgens Al-Khasawneh, die leidinggaf aan het vanuit Jordanië opererende advocatenteam van de Iraakse ex-president, hebben Amerikaanse advocaten te veel invloed op de strategie van de verdediging en proberen zij hun Arabische vakgenoten te marginaliseren.
Het team dat de verdediging van Saddam voorbereidt, bestaat in totaal uit zeker 22 advocaten en 1500 vrijwilligers in verscheidene landen. Al-Khasawneh zei dat hij de vrouw van Saddam, Sajida Hussein, donderdag telefonisch van zijn besluit op de hoogte heeft gebracht om zijn taken neer te leggen.
Volgens Al-Khasawneh is de oudste dochter van Saddam, Raghad, verantwoordelijk voor zijn besluit. De advocaat stelt dat Raghad Hussein, die nauw betrokken is bij de voorbereiding van de verdediging van haar vader, de voorkeur geeft aan Amerikaanse en niet-Arabische juristen omdat die een betere kans zouden maken om Saddam vrij te krijgen. Wanneer het proces tegen de Iraakse oud-president begint, is niet bekend.