Cohen: Verdonk had krans kunnen leggen
Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) had vrijdag een krans kunnen leggen bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. De aanwezigen begonnen schoorvoetend ruimte te maken en waren bereid de aanwijzingen op te volgen van de organisatie, zei burgemeester Cohen donderdag tijdens een raadscommissievergadering over openbare orde en veiligheid. De persoonlijke beveiligers van Verdonk hebben echter het besluit genomen het optreden van de bewindsvrouw niet voort te zetten, liet Cohen weten.
„De beveiligers hebben naar mijn oordeel de beslissing snel genomen", zei Cohen. De burgemeester kreeg zondag forse kritiek van VVD–leider Van Aartsen en de Amsterdamse VVD–fractie over de roerig verlopen herdenking van de afschaffing van de slavernij. „De openbare orde in Amsterdam is zo ver gedaald dat een lid van het kabinet daar haar werk niet meer kan doen", zei Van Aartsen in De Telegraaf.
In de Amsterdamse gemeenteraad stonden de liberalen donderdag alleen met hun kritiek. „Is men wel op de juiste persoon boos? Van het verwijt van Van Aartsen is niets, maar dan ook niets, overgebleven", zei fractievoorzitter L. Asscher van de PvdA. „Van der Burg voelt zich gedwongen Van Aartsen na te praten", zei J. Haffmans van Amsterdam Anders/De Groenen.
Volgens de Amsterdamse VVD–fractievoorzitter E. van der Burg had Cohen er alles aan kunnen doen om Verdonk de krans te laten leggen. „Je had beschaafde hekken kunnen plaatsen waar mensen achter hadden kunnen staan. Geen bouwhekken waar mensen in kooien staan". Cohen herhaalde dat er bewust voor is gekozen geen hekken te plaatsen. De onthulling van het slavernijmonument in 2002 verliep tumultueus omdat de nazaten van slaven achter grote hekken op afstand werden gehouden.
Ook was het volgens de VVD mogelijk geweest meer agenten in te zetten. „Cohen had in zijn toespraak bij de slavernijherdenking moeten zeggen de gang van zaken onacceptabel te vinden", zei Van der Burg. Te veel zichtbare agenten zou volgens de burgemeester alleen maar tot escalatie kunnen leiden. Er waren in de omgeving 35 agenten op de been die bij nood konden worden opgeroepen. „De herdenking is natuurlijk niet goed verlopen", concludeerde Cohen. „De herdenking zelf is te veel naar de achtergrond verdwenen".